Президентът на Македония и румънският патриарх разговарят за спора между СПЦ и МПЦ



Източник: Утрински весник

Македонският президент Бранко Цървенковски, който бе на официално посещение в Румъния в началото на седмицата, се срещна между другото и с румънския патриарх Теоктист, когото помоли да окаже подкрепата си за това, спорът между Македонската и Сръбската православни църкви да се реши с диалог и посредством пряка комуникация между двете.

При срещата си с румънския патриарх Цървенковски е заявил, че решаването на проблема не е в създаването на паралелни църкви, като допълнил, че държавата няма да се намесва в църковните дела, но че ще помогне, ако се наложи.  

Негово светейшество патриарх Теоктист от своя страна е изтъкнал, че проблемът с паралелните църкви в Македония е бил решен набързо, допълвайки, че политиката е позволила това да се случи и го е окуражила. „От църковна гледна точка, смятаме, че проблемите ще бъдат преодолени с времето, също както всеки народ и нация еволюират в своята история”, – е заявил румънският патриарх. „Това не е единствен случай в Православието”, – е допълнил той, посочвайки като пример православните църкви в Украйна и в България. „Решаването на проблема с паралелните църкви зависи от двете църкви, които преди бяха една”, – е подчертал патриарх Теоктист, като е посочил, че взаимното разбиране ще помогне повече, отколкото външният фактор. Според него, решаването на всички проблеми в Православието би било по-лесно, ако се създаде синод с представители от всички автокефални православни църкви.

„Времената, които дойдоха, като че ли ни разделиха. Трябва да се върнем към корените си и да използваме свободата, която Бог ни дава”, – е казал румънският църковен глава и е добавил, че чувства МПЦ много близка от досегашните си контакти и че много добре познава нейната история.

Предавайки поздравите на архиепископа на МПЦ – Стефан, президентът на Македония е подарил на патриарх Теоктист теракотен кръст, а от своя страна е получил в дар икона на пресвета Богородица.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...