Президентът на Молдова поиска свещениците да подкрепят комунистическата партия


Президентът на Молдова Владимир Воронин и Негово Високопреосвещенство, Митрополитът на Кишинев и цяла Молдова се срещнаха със свещеници от цялата Молдовска митрополия.

На срещата Президентът на Молдова Владимир Воронин направи паралел между  християнството и комунизма. Според него между комунистическата идеология и християнската доктрина има много сходства и според неговите съпартийници Иисус Христос е бил първия комунист. Молдовският президент направи това заявление пред молдовските архиереи и свещеници на така наречената прокомунистическа среща в манастира “Св. Николай”, с. Кондрица.

Владимир Воронин твърди, че комунистическата партия в момента е единствената партия, която винаги е помагала на Православната църква и сегашните комунисти “не са онези комунисти, които преследваха Църквата, а съвсем различни хора”. “Никъде – нито в Стария, нито в Новия Завет няма да намерите нищо лошо за комунистите” – добави президента на Молдова, който е председател на Републиканската Партия на комунистите от 1994 г.

Тези думи на президента предизвикаха гробно мълчание в църквата и усмивката на Митрополита на Кишинев и цяла Молдова. Владимир Воронин предложи на присъстващите “да направят математическо уравнение” и сравни компартията на Молдова с Молдовската митрополия, а опозицията – алианс “Наша Молдова”, Християнско-демократическата народна партия, Либералната партия – с Бесарабската митрополия към Румънския патриархат.

Мнението на държавния глава, е че свещениците, ако искат да пребивават в Молдовската митрополия, не им остава нищо друго, освен да гласуват за комунистите. Един от свещениците отправи към президента думите: “Вие сте наш отец, както ни кажете, така и ще постъпим. Ние сме корабът, а Вие – нашия кормчия.” В отговор В. Воронин отбеляза, че “кормчията е Негово Високопреосвещенство Владимир, тъй като е служил във флота”.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...