Президентът на „Синдесмос” пледира за всеправославен събор в Порто Алегре



Източник:
Écho Orthodoxe

На 18 февруари, в рамките на ІХ-ата Асамблея на ССЦ, се е състояла среща на всички православни делегати, на която те са използвали възможността да се съберат и да обсъдят както общата си позиция в рамките на Асамблеята, така и наболели проблеми, които обикновено се поставят на отделни православни форуми. Тук ви предлагаме изказването на Кристоф дАлоазио, президент на Световната федерация на православната младеж „Синдесмос”.

Ще говоря от името на Световната федерация на православната младеж „Синдесмос”. Бихме желали приносът на Синдесмос към тази асамблея и икуменическото движение като цяло да не изглежда като чиста формалност, а като глас на православните участници, които идват от различни райони, поколения и среди. Не сме тук по задължение, а от искрен, доброволен интерес.

Мислим, че икуменизмът трябва да бъде грижа на всички в Църквата. Диалогът не е запазена марка единствено на специализирани църковни служители; непрофесионалните участници в икуменизма имат съща своето място в диалога между християните. В Църквата днес икуменическият диалог трябва да бъде начин на съществуване.

Вчера вечерта срещнахме православни млади хора, участващи на асамблеята в качеството си на делегати, наблюдатели, обслужващ персонал, журналисти или участници в Мутирао (съпътстващи дейности за неофициалните участници на Асамблеята – бел. прев.). Атмосферата на срещата беше братска, дискусиите – задълбочени, между хора, дошли от всички континенти.

Наясно сме с напрежението, което съществува между православните ни делегации и съжаляваме за това. Не мога нищо да променя в тази действителност; но се моля да съумеем да намерим нов начин на сътрудничество в Православната църква, за да бъдем носители на едно по-добро свидетелство за католичността на православната вяра.

Непрестанно молим нашите епископи да поемат отново по пътя към всеправославен събор и така да покажем явно единството на Православието.

Не е ли учудващо това, че „Синдесмос” е единствената всеправославна организация в световен мащаб? Готови сме да предложим помощта си на поместните църкви, като организираме голям конгрес с цел да се поднови подготвителният диалог за големия събор.

Бихме искали да се възползваме от асамблеята, за да призовем нашите църкви да се поднови диалога между църквите, разделени след Халкидонския събор (на тази среща присъстват и представители на дохалкидонските общности – бел. прев.). Знам, че официално съществуват органи за диалог, но е време да напреднем. Не е ли жалко, че икуменическите асамблеи са единствените ни истински случаи да общуваме?

В заключение, ще направя две конкретни предложения:

1. Като единствена всеправославна организация в световен мащаб, „Синдесмос” е готова да определи човек, който да работи за младежкия отдел на Световния съвет на църквите (ССЦ) и да установи привилегировани отношения между ССЦ и младежките движения, богословските факултети и движенията на миряни в православните църкви.

Оставям това предложение в ръцете на делегатите.

2. Второ, подновяваме предложението, което формулирахме преди няколко месеца, а именно, да имаме една единствена православна (византийска) евхаристийна литургия тази неделя. Натъжава ни фактът, че са предвидени две литургии, една в гръцки стил и една в руски. Означава ли това, че ще има две евхаристии? Ние, православната младеж, успяваме да се обединим и желаем да служим заедно литургията. Кой би могъл да бъде критерият ни, по който да изберем на коя литургия да участваме? За етнически критерий ли става въпрос? Очевидно не, това би било ерес. Не е късно нещата да се оправят. Това също е във ваши ръце, за да направим свидетелството ни пред братята и сестрите ни от другите християнски изповедания по-достоверно.

С уважение полагаме надеждата си на вас. Бъдете сигурни, че забележките, които отправяме, са в духа на служението.

Благодаря за вниманието!

* Бел. прев: Двете литургии въпреки всичко са се състояли.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...