Президентът Ширак приема митрополит Емануил с другите религиозни водачи на Франция




Източник: Service Orthodoxe de Presse

Митрополит Емануил, председател на Асамблеята на православните епископи във Франция, е бил приет на 5 януари от президента на Френската република Жак Ширак в Елисейския дворец, заедно с представителите на други религиозни институции във Франция, на наложилата се като традиционна церемония за благопожелания към държавния глава, която се прави в началото на всяка година.

За първи път представител на Православната църква присъства на официалната церемония на пожеланията. Предишни години, приветствията на православните са били представяни на президента в частни срещи. По този повод, митрополит Емануил „е благодарил на президента на Републиката от името на всички епископи, членове на Асамблеята на православните епископи във Франция, за това развитие, позволяващо участието на представителите на Православната църква във Франция в официалните церемонии на пожеланията на религиозните институции”, се посочва в съобщението, разпространено по този случай от АПЕФ.

Митрополитът е приветствал президента Ширак „от името на всички православни във Франция с най-добри пожелания за успех и сполука в управлението на страната”, – се казва още в съобщението.

Според обичайното мнение на статистиците, днес във Франция живеят между двеста и триста хиляди кръстени православни, с около 120 енории и дванадесетина монашески общности, разпределени в различни диоцези според етическата им принадлежност. По произход общностите са формирани основно от гръцката и руската емиграция, от вече второ, трето и дори четвърто поколение, към тях се числят и новообразувалите се напоследък сръбски, сирийско-ливански и румънски общности, както и известен брой етнически французи, и сега тези православни общности са придобили национално измерение, въпреки че все още остават разделени в различни юрисдикции според етно-културния си произход.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...