„Прекрасните имена на Аллах“ прозвуча във византийския храм „Св. Ирина“



 

Източник: Интерфакс, Благовест инфо

В храма от византийската епоха  "Св. Ирина" в Истанбул днес прозвуча 70 минутната музикална композиция "Прекрасните имена на Аллах", написана по поръка на принц Чарлз от британския композитор Джон Тавенер.

Авторът е един от най-известните британски композитори в момента, работещ в областта на религиозната музика. След атентатите на 11 септември 2001 г. в САЩ, Тавенер се съсредоточава върху музика, свързана с мюсюлманския мистицизъм. Новата творба на композитора е посветена на 99-те имена, с които Коранът нарича Аллах. В нея са залегнали елементи на хорово пеене на арабски език, а за изпълнението й са привлечени 200 музиканти от симфоничния оркестър и хора на BBC.

След премиерата на "Прекрасните имена", състояла се в Лондонската катедрала Уестминстър на 19 юни, около 50 католически свещеници протестираха против изпълнението на произведението в християнски храм. А принц Чарлз бе подложен на остра публична критика, съобщава "Turkish Daily News".

Джон Тавенер е роден в Лондон в презвитерианско семейство, но през 1977 г., под влияние на митрополит Антоний Сурожски, приема православието и става член на Руската православна църква. След обръщането си към православието, той създава редица произведения, вдъхновени от източната християнска традиция, най-известното между които е "Благодарствен акатист", посветено на 1000 години от християнизирането на Русия.

По непотвърдена информация Джон Тавенер в последно време се е увлякъл по ислямския суфизъм. В момента той е най-известният и богат композитор на острова.

Бившият храм в Истанбул е първата международна сцена на новата музикална творба. "Св. Ирина" е построен през 4 век по времето на св. Константин Велики върху развалините на храм на Афродита. До построяването на "Св. София" той е централен храм на Византийската империя, където се провежда Вторият Вселенски събор през 381г. След завладяването на Константинопол през 1453 г., “Св. Ирина” е превърнат в оръжеен склад, по-късно в музей, а днес се използва главно като концертна зала.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...