Преместват игумен Исидор (Минаев) в Йерусалим



Патриарх Кирил започва кадрови и организационни промени в РПЦ

По време на първото заседание на Светия Синод на Руската православна църква с председател патриарха на Москва и цяла Русия Кирил, което се откри на 31 март в Свети-Даниловия манастир, бе решено игумен Исидор (Минаев), който в момента е предстоятел на Подворието на РПЦ в София, да бъде назначен за началник на Руската духовна мисия в Йерусалим, съобщава прес-службата на Московската патриаршия.

Заседанието започна в 12.25 московско време. Обръщайки се към присъстващите синодални архиереи, патриарх Кирил напомни, че това заседание е първото след Поместния събор на Руската православна църква. Тези "нелеки седмици", както той се изрази, са му били необходими, за да запознае с делата на Църквата.

Патриархът отбеляза, че би искал да обсъди с членовете на Синода "своето разбиране на ситуацията". По думите му, на заседанието ще бъдат направени изявления, засягащи църковната позиция по актуални събития, решени кадрови вопроси, изслушани отчетите на някои синодални учреждения, определени ръководителите на редица манастири. "Дневният ред ще бъде напрегнат", каза Негово светейшество и пожела на членовете на Светия Синод "сили и Божия подкрепа".

Сред най-важните решения, приети до момента на заседанието на Синода, е назначаването на известния богослов, Виенския и Австрийски епископ Иларион (Алфеев) за ръководител на Отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия.

Епископ Иларион е освободен от управляването на Виенско-Австрийската и Унгарската епархия и назначен за епископ Волоколамски, викарий на патриарха и постоянен член на Светия Синод на РПЦ.

Административната структура на Синода ще се промени. Създават се няколко нови отдели, сред които финансово-стопански отдел, оглавяван от досегашния ръководител на Руската духовна мисия в Йерусалим архимандрит Тихон, отдел за работа с чуждестранните институции, информационен отдел, чийто шеф ще бъде известният православен журналист, главният редактор на сп. "Фома" Владимир Легойда.

Друга важна новина е освобождаването на митрополит Климент Калужки и Боровски от поста "управляващ делата" (секретар) на Московската патриаршия. Митрополит Климент беше един от кандидатите за патриаршеския престол на състоялия се наскоро Поместен събор на РПЦ. Неговото място ще заеме Саранският и Мордовски епископ Варсонофий.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

4 Отговори

  1. Антон Николов каза:

    отец Исидор, но аз нямам нищо против него, просто защото имаше смелостта и доблестта да се изкаже по важни за вярата и Църквата въпроси. А можеше да си замълчи и да си остане на сянка. Защити каноничната БПЦ при несправедливата присъда на страсбургските магистрати и зае решителна позиция срещу хулите в горанблагоевското предаване отправени към Русия, РПЦ, БПЦ и Православието. Дори само това да е направил -браво на отец игумена! Ще го запомня с добро!

  2. Мариан Томов каза:

    Знаете ли за Ефриното тяло на Христос, след Възкресението Му, за това че Адам и Ева са били високи 5 метра и ……

  3. ant каза:

    Дано новият представител на РПЦ в България прилича малко повече на по-по-предишния такъв – отец Сергий, и доста по-малко на последните двама !!!

  4. Антон Николов каза:

    Владика Серафим да бъде канонизиран! Аман от църковна дипломация и политика в делата на вярата. Какво се туткат всички? Той е светец и е крайно време да заеме полагащото му се място в месецослова! В Рязан отдавна е поместно канонизиран. Дори Фотий го канонизира. А ние? Срамота!