Пренесоха тържествено нетленното тяло на архиепископ Димитрий (Ройстер)



Ep. DmitriiПрез пролетта на 2015 г. тялото на архиепископа на Далас Димитрий (Ройстер), който почина през 2011 г., бе открито нетленно. Когато гробът на владика Димитрий бил отворен, открили тялото му непокътнато, въпреки годините, изминали от неговата кончина.

На 4 март тази година неговите нетленни мощи бяха тържествено преместени от гроба му в специална крипта в православния катедрален храм „Св. Серафим Саровски“ в Далас (на който той бе председател). Стотици вярващи присъстваха на панихидата, която бе отслужена в памет на архиеп. Димитрий.

Американският журналист Род Дриър споделя: „Всеки, който го познаваше, не е изненадан от новината за нетленните му мощи.Moshti_vladica_Dmitrii Познавах го през последните 5 години от живота му. Беше невероятно мил, истински свят човек. Той изигра важна роля в обръщането ми от католицизма към православието…

Знам, че нетлението на тялото може да е само признак на святост; че само по себе си то не е „автоматична“ причина за канонизация. Сигурен съм обаче, че е въпрос само на време да се започне процесът по неговото канонизиране. Всички, които го познавахме, знаем каква благословия бе той за нас”.

Архиепископ Димитрий (Робърт Ройстер) e роден на 2 ноември 1923 г. в семейство на баптисти. След период на дълго лутане, заедно със сестра си приема Православието през 1941 г. в гръцката православна църква „Св. Троица” в Далас. От този момент Робърт приема името Димитрий по името на св. Димитрий Ростовски.

Той служи в американската армия като преводач от японски, работи като преподавател по испански. През 1954 г. е ръкоположен за свещеник, а след това основава църквата „Св. Серафим” в Далас. През 1969 г. е ръкоположен за епископ на Бъркли и викарий на Йоан Шаховски, архиепископ на Сан Франциско. През 1970 владика Димитрий е назначен за епископ на Вашингтон и викарий на митрополит Ириней. През 1972 г. мексиканската общност получава статут на екзархия, оглавявана от еп. Димитрий.

През 1980 г. владика Димитрий бил издигнат в сан на архиепископ. Под неговото ръководство диоцезът на Юга се разраства до 60 енории и мисии през 2005 г., превръщайки се в една от най-действените общности на Православната църква в Америка.

На български език през 2006 г. излиза неговата книга „Царството Божие“ (изд. „Омофор“) – съвременно изследване в областта на православната библейска херменевтика.

Dallas

Източник: ocl.org

 

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...