Пресконференция на завърналата се от посещение в САЩ делегация на СПЦ




Източник: Комитет за Косово и Метохия на СПЦ

Делегацията на Светия Архиерейски синод на Сръбската православна църква, която през последните две седмици бе на официално посещение в САЩ, е дала на 28 март пресконференция в Патриаршеския двор в Белград. На конференцията са присъствали представители на водещите белградски новинарски агенции, вестници, радиостанции и телевизии, след като посещението на делегацията на СПЦ в Съединените американски щати и ООН е предизвикало голям интерес сред обществеността.

Епископ Йован Шумадийски, който като член на Светия Архиерейски синод на СПЦ и на Комитета за Косово и Метохия беше водач на официалната делегация на СПЦ, е информирал в уводното си обръщение присъстващите журналисти, че делегацията е била приета много добре, както от американските власти, така и в Обединените нации.

Той е заявил, че това посещение е продължение на миналогодишното първо посещение на официалната делегация на СПЦ, което е било особено важно. Спрямо СПЦ е било показано извънредно уважение и членовете на делегацията са останали с впечатление, че всички са проявили голям интерес спрямо становището и мнението на Църквата по въпроса за Косово и Метохия – е заявил владика Йован.

В продължение, епископът е обяснил, че официалното становище на СПЦ по повод разговорите за бъдещия статут за Косово и Метохия е изложено в Десет общи принципа на Светия Архиерейски събор и Комитета за Косово и Метохия и че текстът е бил предварително предоставен на всички събеседници, което, както той е обяснил, е било прието много добре.

„В разговорите тези десет основни принципа сведохме до четири най-основни. Това са защитата на църквите, манастирите и народа в Косово и Метохия, завръщането на изгонените, реституцията, т.е. връщането на имотите на Църквата и народа, и децентрализацията, т.е. местното самоуправление”, е обяснил владиката, допълвайки, че делегацията винаги е изтъквала, че за сърбите Косово и Метохия е сърцето, душата и белите дробове.

„Изтъкнахме, – е продължил епископ Йован – че Косово е много важно за стабилността на региона. Ние, като членове на делегацията, се представихме в качеството си на хора от Църквата, но винаги подчертавахме, че идваме със знанието и на президента на Сърбия, и на премиера, както и това, че нашето становище съвпада с официалното становище на държавата ни” – е казал в заключение шефът на делегацията на СПЦ, шумадийският епископ Йован.

След това, на въпросите на журналистите са отговаряли владика Григорий, владика Теодосий, отец Ириней Добриевич и проф. д-р Боголюб Шиякович, които са обяснили становищата, изказани по време на разговорите с официалните представители на САЩ и ООН.

Както се говори в средите на СПЦ, Църквата има намерение да продължи дипломатическата си мисия с евентуални посещения в европейските столици, за да запознае със  своите становища и предложения съответните политически лидери и институции.

През следващите дни, членовете на делегацията на СПЦ ще запознаят с резултатите от посещението си Министерския съвет на Сърбия и президента Тадич, както и членовете на сръбския екип за преговори.

Целият транскрипт на пресконференцията е достъпен на сръбски език оттук.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...