Пресконференция след завършилата среща на Фонда за единство на православните народи в Черна гора




Източник: Инфослужба на СПЦ

С пресконференция, дадена от Негово Високопреосвещенство Амфилохий, митрополит Черногорско-Приморски, и председателя на Фонда за единство на православните народи Валерий Алексеев, в Цетине завърши международната конференция „Държавата и Църквата в променящия се свят – търсене на пътища на партньорство за решаване на съвременните проблеми”.

От името на Фонда, професор Алексеев е благодарил за гостоприемството на домакините на срещата – Черногорско-Приморската митрополия и правителството на република Черна Гора, и е обявил, че дискусиите от конференцията ще бъдат публикувани и, заедно със заключенията – доставени на парламентите, научните институции и поместните църкви на всички държави, чиито представители са участвали на конференцията.

Оценявайки срещата, Високопреосвещеният митрополит Амфилохий е изразил надеждата си тя да даде богати плодове. „Надявам се участниците на конференцията да споделят опита си с парламентите на страните, от които дойдоха, и със своите църкви, така че тя да придобие по-широко значение не само за нас, Черногорско-Приморската митрополия и Черна Гора, но и за всички онези страни и парламенти, които изпратиха тук свои представители”, – е заявил черногорският митрополит.

По молба на журналистите, митрополит Амфилохий е коментирал част от изказването на премиера Мило Джуканович, в което същият е заявил, че Черна Гора е изгубила държавната си самостоятелност още през ХІ век. „Доколкото знам, господин Джуканович е преди всичко икономист. Това е все едно аз да се меся във въпросите на икономиката, в която не съм специалист. Може по същия начин да се очаква и от него, когато става въпрос за история, да направи известни грешки. Възможно е, тъй като сега у нас в Черна Гора е на мода една определена митологична теория за историята на Черна Гора, и той да е приел някои от елементите на тази митология, и това е негово право. Историята, обаче, е учителка на живота и не може така лесно да се променя, въпреки че всеки край, всеки народ и всяка държава в определени периоди са склонни към митологизиране, от което се ражда и виртуална действителност. Това спада към областта на онази болест, за която тук вече стана дума. Уверен съм, че това ще бъде превъзмогнато в близко бъдеще, и че здравата историческа наука ще бъде окончателно мерило на всичко онова, което се е случвало в миналото, и върху което трябва да изграждаме бъдещето си”, – е обяснил черногорско-приморският митрополит.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...