Престави се в Господа архиепископът на Йордания



Негово Високопреосвещенство Йорданският архиепископ Теофилакт от Йерусалимската патриаршия, е починал в Господа снощи на 70-годишна възраст.

През последните 16 години той служи като архиепископ на Йордания и патриаршески комисар във Витлеем.

Негово Високопреосвещенство бе почитан и обичан заради отдаденото си служение на Църквата.

Владиката наскоро претърпя инцидент и бе подложен на няколко операции. Предвид състоянието си, той поиска да бъде освободен от поста патриаршески комисар във Витлеем и беше заменен от Негово Високопреосвещенство Филаделфийския митрополит Бенедикт с решение на Светия Синод от 4 октомври.

Митрополит Теофилакт е роден в Козазни, Гърция, през 1951 г.

Първоначалното си богословско образование получава в Ксанти, а през 1972 г. се премества в Йерусалим и заема поста секретар на Йерусалимската патриаршеска служба.

На 16 февруари 1973 г. приема монашеско пострижение, а три дни по-късно е ръкоположен за йеродякон.

През 1977 г. е ръкоположен за йеромонах и назначен за игумен на манастира „Свети Симеон“, където служи до постъпването си в Духовната академия в Петруполи.

През 1981 г. е издигнат в сан архимандрит.

Завръща се в Йерусалим през 1984 г., след като завършва обучението си и служи в манастира във Витлеем.

През 1986 г. е назначен за игумен на манастира Свети Кръст.

През 1989 г. е назначен за патриаршески комисар в Москва.

През 2001 г., след завръщането си в Йерусалим, е избран за член на Светия Синод и сакрист. През 2003 г. е назначен за игумен на манастира „Св. Теодор“ и предстоятел на Патриаршеската църква „Св. Константин и Елена. На 18 ноември 2005 г. е избран за архиепископ на Йордания и назначен за патриаршески комисар във Витлеем. Ръкоположен е на 4 декември 2005 г. в църквата „Възкресение Христово“. През 2012 г. година става член на Светия Синод.

Вечна и блажена да бъде светлата му памет!

 

Източник: orthochristian.com

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...