Престави се в Господа Кипърският архиепископ Хризостом II



След продължителна битка с рака, на 81-годишна възраст, Негово Блаженство архиепископ Хризостом II, предстоятелят на Кипърската архиепископия, се е преставил в Господа в 6:40 ч. тази сутрин, съобщава Кипърската православна църква.

Той служи като предстоятел на Кипърската църква в продължение на 16 години.

„Негово Блаженство почина в мир, след като бе посрещал изпитанието на болестта си със смелост, търпение и християнска сила на духа“, се казва в прессъобщението за неговата кончина.

Бъдещият архиепископ е роден в село Тала, област Пафос, Кипър, на 10 април 1941 г. След като завършва основното училище, е приет като послушник в манастира „Св. Неофит“.

На 3 ноември 1963 г. е ръкоположен за дякон и служи в манастира 5 години.

От 1968 г. до 1972 г. учи в Богословската школа на Атинския университет. Ръкоположен е за свещеник, възведен е в архимандритски сан и е въдворен като игумен на манастира „Св. Неофит“ на 12 ноември 1972 г..

На 26 февруари 1978 г. е хиротонисан за митрополит на Пафос. Посвещава се на формирането и подобряването на условията за служение на духовенство, както и на духовното усъвършенстване на своето паство. Помага за създаването на нови епархии, за възстановяването на автокефалията и разширяването на Кипърската църква. Избран е за архиепископ на Кипър на 5 ноември 2006 г. и е интронизиран на 12 ноември.

„Това, което ще запомним ние, които бяхме близо до него в трудните часове на болестта му, беше неговото смирение, кротостта на душата му и дълбоката му вяра, както и загрижеността му за неговото паство“, пишат лекарите, лекували архиепископ Хризостом.

„Негово Блаженство беше видна и важна фигура на Кипърската църква. Неговото дело, което ни остави в наследство, се характеризира с проницателност, смелост и уважение, трудове за възстановяване на историческата традиция на Църквата, заедно с новаторски промени, винаги насочени към единството на Църквата”.

Лекарите споделиха също, че „откровеността, добротата, нежността и усмивката“ на архиепископа винаги ще продължават да ги съпътстват.

Бог да прости Кипърския архиепископ Хризостом II!

Вечна и блажена да бъде паметта му!

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...