Претенциите на Русия към катедралата в Ница временно отхвърлени




Източник:
la Croix.com

Първоинстанционният съд на град Ница е отхвърлил на 6 април искането за инвентаризация на имотите на руската църква, за което Руската федерация подаде жалба, без да се произнесе върху собствеността на сградата, която си оспорват стопанисващите църквата и руската държава от няколко месеца насам.

Съдията по бързото производство се е върнал към решението, произнесено от първоинстанционния съд през ноември 2005 година, разрешаващо на Руската федерация да направи инвентаризация на собствеността на руската църква в Ница, една от най-важните сгради от този вид извън Русия.

Руското православно религиозно сдружение на Ница, което стопанисва храма, е поискало от правосъдието това решение да бъде анулирано, като отхвърля аргументите на руската държава, представяща се за собственик на сградата.

Новото решение на първоинстанционния съд се задоволява само с това да постанови за формалностите, смятайки, че „съдията, сезиран за бързо производство (…), не е компетентен, за да разреши качеството на собственост, предявено от всяка от страните”.

Щом дебатът за собствеността на сградата остава юридически отворен, членовете на Православното религиозно сдружение на Ница смятат, че „са спечелили”. „Религиозното сдружение днес е собственик” – е реагирал неговият председател, отец Йоан Гейт.

„Куршумът е право в целта, решението запазва правата на всеки, очаквайки проблемът за собствеността да бъде обсъден в дълбочина”, е заявил адвокат Жан-Филип Конфино, съветник на Руската федерация, като е уточнил, че сезиране на първоинстанционния съд, за да се разреши проблемът в основи, е възможно.

Защитниците на руската държава си запазват също така възможността за обжалване решението на съдията по бързото производство.

Руското православно религиозно сдружение на Ница оспорва желанието на Русия да конфискува религиозен обект, който е под юрисдикцията на Вселенската патриаршия. Руската федерация от своя страна твърди, че иска да запази собствеността на руската църква и че религията не играе никаква роля в този юридически случай.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...