Привържениците на Московската патриаршия в Западна Европа са преследвани от Константинопол


Източник: Интерфакс

Париж. Бившият секретар на екзархията на руските енории в Западна Европа (Константинополска патриаршия) Василий Тизенхаузен заяви, че след кончината на предишния екзарх архиепископ Сергий през 2003 г. "всички свещеници, заподозряни в симпатии към руската православна традиция, бяха подложени на гонения".

В статия, публикувана в парижкия руски вестник "Русская мысль", той пише: "Сменяха настоятелите на храмовете, забраняваха на клириците от екзархията да служат съвместно с клира на Московската патриаршия".

Ситуацията с руския храм в Биариц според Тизенхаузен "поразява с изобилието от факти, недопустими в живота на Църквата".

Той цитира думите на бившия настоятел на храма: "Обади ми се архиепископ Гавриил (сегашният глава на екзархията – б. пр.) и без всякакви обяснения поиска да си подам оставката".

Срещу него и семейството му са приложени "методи за сплашване и преследване", вследствие на което "изплашеното семейство беше принудено да изостави жилището си".

Вярващите във Франция са поразени от факта, че когато общината на Биариц е решила да премине към Московската патриаршия, екзархията се е обърнала не "към посредничеството на Асамблеята на православните епископи във Франция", а към "светския съд". При това един от подписите под жалбата до съда е бил фалшифициран. След като спечелил делото, архиепископ Гавриил назначил за свещеник в Биариц "семинарист, прогонен от семинарията на Московската патриаршия за недостойно поведение", добавя Тизенхаузен.

Във връзка с проблема за руския православен храм "Св. Николай" в Ница той отбелязва, че екзархията е била наясно със ситуацията още през 2001 г., а през септимври 2005 г. посланикът на Русия Александър Авдеев е напомнил на архиепископ Гавриил за изтичането на срока на арендата. Въпреки това "от страна на екзархията не беше предприето нищо за решаването на този въпрос". Според него екзархията "е заляла общественото мнение с поток от лъжи". "Единствената цел на всичко това е, както изглежда, желанието да се настрои част от руската емиграции срещу Русия и Московската патриаршия", казва в заключение Тизенхаузен.

Бележка на редактора: Западноевропейските руски енории начело с митрополит Евлогий преминават към Константинополската патриаршия в началото на 30-те години. Тогава и в декларацията на Константинополския патриарх, и в посланието на митрополит Евлогий се подчертава, че това е временна мярка, продиктувана от политически обстоятелства, и че когато Русия се освободи от болшевизма, руските енории ще се върнат отново към Майката-Църква. За съжаление днешните църковни власти във Фенер отказват да се съобразят както с очевидната реалност на времето, така и с волята на мнозинството от руските православни християни в Западна Европа, които желаят да се възсъединят с Руската православна църква.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...