Приятелството и ценностите в албанското общество. Летни лагери за косовските деца



Източник: Албанска православна архиепископия

Връзките между албанската младеж и децата от Косово продължават една уникална традиция, изграждана чрез културни и образователни дейности. Вече шест години група православни албански доброволци насаждат и култивират основните ценности на обществото сред децата от община Малишево.

Доброволците организираха четири летни лагера с имена на добродетели: „Щедрост” (в Каралука), „Надежда” (Малишево), „Радост” (Баня) и „Човеколюбие” (Бегай). Над хиляда и петстотин деца взеха участие в заниманията.

Албанските доброволци се съсредоточиха върху образователни програми, чрез които предаваха знания и творчество на децата, и по този начин ефикасно превърнаха лагерите в летни училища.

Лагерите бяха ръководени от Детската служба и нейния водач, американския мисионер Нейтън Хоп, подпомаган от двадесет и пет души персонал. Той се състоеше от семинаристи от Богословската семинария „Възкресение Христово” (Шен Влаш, Дурас) и доброволци от младежки православни центрове от други градове в Албания. (От 2001 година около сто православни доброволци са участвали в подобни дейности).

Програмата на лагерите се състоеше в социокултурно преподаване, игри в големи и малки групи, песни, пиеси, „олимпийски” игри, ръкоделия и готвене. Лагерите завършиха с фестивал, представен от самите косоварчета; аудитория бяха преподавателите и родителите на децата. В края на всеки лагер беше организирана и празнична вечеря за преподавателите от училищата.

„Целта ни е да изградим и да укрепим приятелството между нас и децата”, изтъква водачът на лагерния персонал, г-н Нейтън Хоп. Координаторката на персонала от млади доброволци г-жа Габриела Бежани посочва, че целта на дейностите е била да забавляват децата, изпитали страданията на Косовската война, и да изградят приятелски мостове между етническите албанци от двете страни на границата.

„Днес мога да кажа, че съм удовлетворена от това, което свършихме. Добродетелите, чието име носеха лагерите ни, представляват специални ценности и в тази посока мислим, че дадохме своя положителен принос за косовското общество”, пояснява тя.

Организирането на лагерите беше възможно благодарение на сътрудничеството с директорите на училищата и разрешението на Главното обществено управление за образование (лагеруващите бяха деца от начални училища). През годините постъпиха множество заявки за подобни лагери от много училища. Тази година директорът на училището „Имер Красничи” Идриз Хоти помоли представителите на Албанската православна автокефална църква да организират летен лагер за неговите ученици.

„Много деца все още носят травмите на войната и тежките социални условия не им позволяват да се наслаждават на подобни добри и полезни дейности, каквито Албанската православна църква предлага”. Началникът на образованието г-жа Сание Келменди твърди, че миналата година не е вярвала, че идеята за тези лагери е добра и че децата ще ги харесат. Но сега изглежда е на друго мнение: „Надявам се лагерите да продължат и през следващите години”.

Местните хора изразиха дълбоката си признателност за този род дейности. „Децата ни винаги са участвали в лагерите, организирани от Православната църква и ги очакват”, казва Емине Красничи от Каралука. Г-н Милаим Кастрати от Малишево се изказва положително за работата на църковните доброволци в лагера, в който участва и дъщеря му Миренджа: „На дъщеря ми много й хареса. В лагера са играли и са учили. Много съм доволен от работата и от това как тя се отразява на дъщеря ми”.

Два компютъра и един принтер бяха подарени на училището „Хилми Хоти”. Директорът и ръководството са много благодарни за така необходимия подарък. Косовските медии като цяло и в частност вестниците „Дневник” и „Глас” проявиха голям интерес към лагерите.

Тъй като г-н Идриз Хоти, директор на училището „Имер Красничи” помоли да има летен лагер за училището му, в края на август там ще се състои лагер, наречен „Приятелство”.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...