Провежда се Третата европейска икуменическа асамблея



Източник: ZiaruLumina

Християнските църкви са призовани да свидетелстват за единство, мир и солидарност

Румънският град Сибиу, културна столица на Европа, посрещна представителите на Църквите от цяла Европа, участници в III Европейска икуменическа асамблея, организирана от  Конференцията на европейските църкви и Съвета на европейските епископски конференци. В асмблеята, която се провежда между 4 и 9 септември, участват 2 500 представители на различни европейски конфесии.

Участниците ще имат възможността да се доближат до живота в Православието и до православната духовност. Ще могат да посещават службите и ще бъдат поканени да постят в петъчния ден.

Избирането на Сибиу за провеждане на III Асамблея, е опит за привличане вниманието на живeeщите на континента към проблемите нa Източна Европа, но също така и към духовното богатство, което притежава и което е длъжна да покаже и предаде на другите. В програмата са предвидени многонационални и интерконфесионални дискусии и културни прояви.

Негово светейшество Вартоломей I пристигна вчера по обяд, а официалното откриване на Асамблеята се проведе вечерта на същия ден. На него присъстваха хиляди вярващи, между които и пристигналите вече участници. Поздравителни речи бяха произнесени от името на организаторите, от кмета на града, а също и от представителите на християнските църкви в Ардеал.

Според митрополитът на Яш, Даниел, кандидат за Патриарх на Румъния, срещата е от голямо значение най-вече заради избраната тема – “Христовата светлина огрява всички. Надежда за Обновление и обединение в Европа”, тъй като има голяма нужда от духовно обновление, от задълбочаване на вярата, а  също така и от повече единност и разбирателство.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...