Провъзгласиха папа Йоан ХХІІІ и папа Йоан Павел ІІ за светци



Papi_svetsiТази неделя папа Франциск тържествено провъзгласи за светци двама от най-обичаните от католическите християни през последните десетилетия папи – Йоан XXIII (1958-1963) и Йоан Павел II (1978-2005).

Почти 1 милион поклонници изпълниха площада „Св. Петър“ във Ватикана, за да присъстват на ритуала по канонизацията, сред тях бяха и около двеста български католици.

Диоцезът на Бергамо, родният град на Йоан ХХІІІ, отбелязва канонизацията и с милосърдни дейности в полза на Хаити, Албания и Бергамо. 900-те свещеници в диоцеза предоставят своите месечни заплати в помощ на семействата в града, които са затруднени. По този начин те ще последват призива на Йоан ХХІІІ да се лишат от нещо, за да могат да помогнат на другите.

„Йоан ХХІІІ и Йоан Павел ІІ имаха смелостта да гледат раните на Христос, да докоснат Неговите пречупени ръце и пронизана гръд. Не се срамуваха от плътта на Христос, не се скандализираха от Него и Неговия кръст; не се срамуваха от плътта на ближния (Ис 58,7), защото във всеки страдащ човек виждаха Исус… Преживели са трагедии, но не бяха победени. В тях, по-силен бе Бог; по-силна бе вярата в Исус Христос, Спасителя на човека и Господ на историята…“, каза самият папа Франциск, цитиран от радио Ватикана.

Йоан Павел II е може би най-популярният папа. По пътя към обявяването му за светец обаче се чуха и критични гласове в средите на Римокатолическата църква, които възразиха той да бъде канонизиран с аргумента, че не е успял да реагира на факти, свързани с педофилски действия на католически духовници. От друга страна, той категорично се изправи срещу репресиите на комунистическата диктатура. Също така пропътува впечатляващо много километри в мисията си за миротворство и за диалог между религиите. На 13 април 1986 г. за първи път в историята римски папа прекрачва прага на еврейска синагога. През 1984 г. папа Йоан Павел II се среща с Далай Лама. През 1987 г. той посещава канадско селище, обитавано от хиляди индианци, за да ги приветства на един от индианските езици.

През 1980 г. първият славянски папа в историята на Римокатолическата църква провъзгласява светите братя Кирил и Методий за съпокровители на Европа, заедно със свети Бенедикт Нурсийски. Историческо е и първото посещение на папа Йоан Павел II в православна Румъния, точно 10 години след демократичните промени. Тогава румънският патриарх Теоктист и папа Йоан Павел ІІ си размениха братска прегръдка, която бе определена от тях като прегръдката на мира. А при своето посещение в България през 2002 г. в Рилския манастир папа Йоан Павел II се поклони пред мощите на покровителя на българския народ свети Йоан Рилски.

По повод 80-ия рожден ден на папа Йоан Павел ІІ, нобеловият лауреат по литература Чеслав Милош му посвети стихотворение. В един откъс от него се казва: „Когато се разбушуват силите на хаоса, а притежателите на истината се затворят в храмовете си и само терзаните от съмнение останат верни – твоят портрет в домовете ни всеки ден ще ни напомня какво може един човек и как действа светостта”.

Йоан XXIII свиква Втория ватикански събор (1962-1965). Десетилетия преди това, от 1925 до 1934 г. папа Йоан XXIII (по това време монсеньор Анджело Ронкали) е пратеник на Ватикана в България. Той развива интензивна мисионерска и благотворителна дейност, помагайки на много страдащи и бедстващи българи, като например на пострадалите от земетресението в Чирпан през 1928 г.

„Той е изпратен тук за кратко, за да организира живота на Католическата църква и да уреди някои канонични въпроси, които са съществували по онова време. Но остава 10 години. И тези години се отпечатват дълбоко в неговото сърце. Той наистина е живял с голяма обич към нашето отечество. Пътувал е много. Знае се, че той е посещавал често Несебър и иска от Папа Пий XI да смени неговата титла от архиепископ Ариополски на архиепископ Месемврийски и така е през цялото време, докато става патриарх и кардинал на Венеция.“, разказва монсеньор Христо Пройков пред БНР.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...