Протести в Русия срещу използването на образа на св. Александър Невски в реклама



Русская линия

Руски православни активисти заплашиха със съд авторите и разпространителите на рекламен клип, в който образът на руския национален герой – св. благоверни княз Александър Невски се използва за рекламирането на хлебчетата "ХрусTeam", съобщава "Русская линия".

В изявлението си Съюзът на православните граждани от Приволжския федерален окръг заяви, че смята тази рекламна кампания за кощунство и гавра с чувствата на православните християни.

"Брендът "ХрусTeam", в който известният комедиен актьор Павел Воля играе светия благоверен княз Александър Невски, е създаден от агенцията BBDO Moscow. Смятаме, че за кощунственото използване на образа на светеца авторите и собственикът на бренда Frito Lay трябва да бъдат наказани. Св. Александър Невски е не само прочут руски пълководец и държавен деец, но и светец, канонизиран от Руската църква. В цяла Русия и по целия свят има благолепни храмове в негова чест.  Множество фондации, братства, дружества, посветили се на благотворителна и друга социално-значима дейност, носят името на светия княз. Той е небесен покровител на стотици хиляди православни християни в Русия и извън нейните предели", се казва в изявлението на православните активисти.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...