Протести пред християнски храм в Александрия



Трима души са били убити и 45 ранени при демонстрация пред храм “Св. Георги” в Александрия, Египет, съобщават световните новинарски агенции.

Близо 5000 мюсюлмани се събрали пред храм “Св. Георги” в Александрия, подстрекавани от слухове, че в същия храм бил прожектиран антиислямски филм. На 21 октомври 2005 г. след петъчната вечерна молитва, мюсюлманите били поведени от джамиите към храма, който се намира в същия район, за да демонстрират своето недоволство. Тогава някои радикални елементи от протестиращите започнали да хвърлят камъни към църквата, полицаите, минувачите, както и да подпалват търговски обекти в района.

Египетската полиция използвала палки и сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите, в резултат на което трима от демонстрантите загинали. Според други източници, загинал е само един, 45 са ранени, а има и 59 арестувани, които са отведени в полицията за разпит.

Миналия понеделник е бил арестуван Мохамед ел Сайед Хассуна, обвинен в нападението на една монахиня и адвокат. Провокиран от слуха за прожекцията на антиислямски филм, обвиняемият е наранил християните с нож.

В тази връзка, предстоятелят на Коптската Църква категорично отрече, че филмът съдържа оскърбления към исляма.

Що се отнася до самия филм, в него се разказва за един християнин, който приел исляма, но след това се разочаровал от новата си религиозна принадлежност.

Според о. Августин, предстоятел на храма “Св. Георги”, филмът бил прожектиран само веднъж и то преди две години.

По информация на in.gr/news; Xinhua; latimes.com; taipeitimes.com

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...