Протест на Кипърския архиепископ Хризостом


Предстоятелят на Кипърската православна църква архиепископ Хризостом ІІ определи като неприемливо изискването на турските окупационни власти за заплащане на входна такса от поклонниците, посещаващи манастира “Св. апостол Андрей” в окупираните райони на острова, като отбеляза, че Църквата ще протестира пред ООН и Европа.

Преди да отпътува за Атина на летище Ларнака архиепископ Хризостом каза, че “за съжаление ситуацията с манастира “Св. апостол Андрей” става по-сложна”, като добави, че във вторник Карпасийският епископ [в чиято юрисдикция е манастирът] е посетил манастира с оглед на бъдещите възстановителни работи и му е била поискана входна такса от едно евро.

“Турците настоявали той да заплати такса, за да влезе в манастира”, обясни архиепископът, като уточни, че предлогът бил да се събират средства за поддържане на района около манастира “Св. апостол Андрей”.

Архиепископ Хризостом заяви, че “това е една неприемлива ситуация, която ние осъждаме”, и добави, че след завръщането си от Атина ще подаде оплакване пред ООН и Европа, тъй като “турците не могат да възпрепятстват християните, които отиват на поклонение, а следва да зачитат това тяхно право”.

“Турските власти следва да допускат нашите християни да посещават местата за поклонение, да извършват своите религиозни задължения без затруднения и препятствия”, посочи той.

Той заяви, че тази ситуация няма да се толерира и че правителството на Република Кипър не изисква входни такси за никоя джамия в контролираните от него райони, които се поддържат за негова сметка.

Манастирът “Св. апостол Андрей” е разположен в самия край на Карпасийския полуостров – най-крайната североизточна точка на остров Кипър. | financialmirror.com

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...