Проф. Георги Каприев изнесе лекция „Въведение в православието“ пред студенти от Хамбургския университет



В края на юни студенти от магистърската програма „Религии, диалог и образование” към Академията по религии на Хамбургския университет за първи път имаха възможността да присъстват на лекция на тема „Въведение в православието”, водена от проф. дфн Георги Каприев по покана на университета в Хамбург и на Българската православна енория в немския град.

Проф. Каприев е преподавател по история на философията в СУ „Св. Климент Охридски” и един от най-утвърдените европейски специалисти в областта на средновековната християнска философия; той е търсен лектор от някои от най-престижните висши училища в Европа, сред които университетите в Бари, Берлин, Вюрцбург, Кьолн, Цюрих и др. Член е на Обществото за философия на Средновековието и Ренесанса (GPMR) в Германия и на Института за средновековна философия и култура (София). Съосновател на Европейския висш колеж за антична и средновековна философия (EGSAMP). Главен редактор на philosophia.bg, член на редакционния екип на сп. „Християнство и култура”. Автор на десетки книги и преводач от латински, старогръцки, немски и руски.

В рамките на четири академични часа българският гост-лектор в сбита и достъпна форма изложи пред студентите основите на православието. Той ги запозна с основните разлики между Православната и Римокатолическата църква, а именно с догмата за изхождането на Дух Свети „и от Сина” (Филиокве), добавен от римокатолиците през XI в. към Никео-цариградския Символ на вярата, и примата на папата.

Проф. Георги Каприев преведе бъдещите магистри по религия през основните исторически моменти от развитието на православната вяра, от основаването на Константинопол през 330 г., минавайки през Великата схизма, която бележи началото си от 1054 г. и стигайки до съвременни дати като например последното обявяване на автокефалията на Българската църква през 1953 г. Той запозна аудиторията със седемте вселенски събора и вероизповедните въпроси, решавани на тях, с основни понятия като патристика, разликата между догмати и канони, и постави темата за разбирането на човешката воля и свобода спрямо висшата Божия воля в двете големи религии християнство и ислям.

В оживена дискусия след края на лекцията студентите, сред които имаше представители на протестантската вяра, исляма, православието и др., задаваха своите въпроси, свързани с основните постулати в християнството като същността на Светата Троица, естеството на Господ Иисус Христос като Бог и Човек, есенциалните разлики между различните вероизповедания, за почитта към иконите в православието и др.

Втората част на лекцията ще се проведе през ноември в рамките на първата по рода си „Седмица на православието” в Хамбург, с която Българската православна община ще завърши честванията по повод тазгодишния си юбилей – 10 години от създаването си. Освен в академичното събитие пред хамбургската студентска аудитория, проф. Георги Каприев ще участва и в открита дискусия, която ще се проведе в икуменическия форум в града. Православната седмица ще приключи с традиционния предколеден детски празник, на който ще бъдат наградени участниците от Хамбург в тазгодишния конкурс за детска рисунка на тема „В царството Божие”.

Запис на част от лекцията на немски език може да видите тук.

 

 

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...