Прояви, посветени на първата митрополитска катедра в Румъния



Източник: Patriarhia Romana

С благословията на Негово Преосвещенство Калиник, епископ на Арджеш и Мушчел, в Куртя де Арджеш се откри национална изложба на икони “Молим се на Теб”. Пак там ще се проведе фестивал и конкурс на филми с религиозна тематика “Светлина от Светлина”. Културният съветник на епископия Арджеш и Мушчел казва, че тази година в изложбата участват 156 икони на 55 иконописци от цялата страна. Първа награда беше връчена от страна на епископията на Валентин Попа от Питещ за иконата “За нашето спасение”.

Прожекциите на филмите-участници ще започнат утре. В тазгодишното ХІV издание на фестивала “Светлина от Светлина” ще участват 11 филма. Духовните прояви ще приключат в събота след посещение на религиозните обекти в района. В същия ден ще се проведе и колоквиум на тема “Между документално и есеистично. Актуални тенденции в осъществяването на филм с религиозна тематика”.

Изложбата и филмовия фестивал са посветени на основаването на първата митрополитска катедра в Румъния – Куртя де Арджеш – огнище на румънската духовност и култура.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...