Психическото здраве на новото поколение или въздействието на телевизията върху човешкото съзнание



Източник: CrestinOrthodox.ro

Във връзка с използването на телевизията и компютъра за развитието на човешката личност на 15 март в Букурещ се проведе конференция на тема “Въздействието на телевизията върху човешкото съзнание”.

Хората на науката алармират, че се наблюдават тревожни факти във връзка със способностите на човека за насочване на вниманието,  концентрацията, хипер-активността, отслабването на умствените възможности, силата за разсъждение. През последните години това се засилва все повече и сред децата и младежите в Румъния. Споменатият синдром се разпростира с тревожна бързина.

Изследванията и проблемите, предложени за дискусия от проф. др. Илие Бадеску, изследовател др. Елисабета Негреану, психиатъра Елена Ступару и проф. Корнел Чиеомазга, акцентират върху факта, че продължителното стоене пред малкия екран представлява важен рисков фактор за психичното здраве на човека. Освен това, телевизията и компютърните игри спокойно могат да бъдат обвинени в разпространение на агресия и сексуалното насилие сред младите хора, на различните отрицателни прояви, даже и на криминални престъпления.

“Телевизията” – казва McLuhan, един от най-видните изследователи на медийния феномен, “е боязлив гигант, който в началото навлиза в живота ни дискретно и скромно, но в кратки срокове започва да доминира. Ограничава хоризонта на мисълта и поведението ни, дирижира сънищата ни и най-тайните ни стремежи, поглъщайки все повече от времето ни, за разлика от всяко друго нещо". Със сигурност компютърът, респективно Интернет, са другите фактори с подобен ефект след телевизията.

Дискусиите върху споменатите теми бяха защитени от излезлите от печат книги: “Въздействието на телевизията върху човешкото съзнание” и “Омагьосването (или защо не искаме да се отделим от телевизора)" с автор Виргилиу Георге. Книгите са базирани на проучвания, направени на Запад в последното десетилетие и извеждат като доказателство факта, че много от проблемите на децата, младежите, дори и на възрастните, свързани с психическото здраве, са причинени от контакта с малкия екран.

Г-н Илие Бадеску, професор във факултета по Социология при Букурещкия университет и директор на Центъра за визуална политика и антропология при университета, подчерта, че е тревожна констатацията от тези проучвания, т.е. заставането пред телевизора за няколко минути и оставането там  за повече от няколко часа има разпадащ ефект върху мозъчната активност. Заключенията от тази гледна точка са тревожни и плашещи за изследователите от областта на невропсихологиаята.  Констатираното въздействие на телевизията при тези, които се заседяват пред телевизора е спиране функциите на лявото полукълбо. Следователно от двете полукълба, в момента, в който се настаним пред телевизора, едното чисто и просто спира. Остава да функционира само дясното полукълбо. По друг начин казано, бета-вълните са доведени почти до нула. Остават да функционират само алфа-вълните, които са свързани със сънищата и с виденията.

В едно социологическо проучване, което включва и времето, прекарано в молитва (включени са хора, които се молят редовно или ежедневно), се констатира, от 16 дневни часа, дарени ни от Бога, 50% са професионални (работно време), 38% е средното ни телевизионно време, 10% – времето, прекарано със семейството, и едва 2% – "религиозното време", тоест времето, посветено на молитва и съсредоточаване.

Превод: Камелия Константинова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...