Публично представяне на най-древния сръбски ръкопис на кирилица


Източник: la-Croix.com
 

Най-древният сръбски ръкопис на кирилица, Мирославовото евангелие, датиращо от ХІІ век и вписано миналия юни в Международния регистър на световната памет на ЮНЕСКО, е било публично представено в Националния музей в Белград.

Това съчинение с богослужебен характер, съдържащо 362 страници и написано на език, който се явява преходен между старославянския и съвременния сръбски, датира от периода 1180-1191 година, съгласно надпис, открит на последната страница на книгата.

През юни тази година ЮНЕСКО е внесла манускрипта в Регистъра на световната памет, който съдържа 120 известни документа от 57 страни, и който „илюстрира разнообразието на езиците, народите и културите”, е изтъкнала при представянето му Татяна Цветичанин, директорка на Националния музей. От средата на 90-те години на миналия век съчинението, което досега е било представяно само веднъж пред публика, е било съхранявано в специално помещение поради крехкостта си.

Ръкописът, поръчан от Мирослав, брат на известния сръбски княз Неманя, по повод строежа на един храм, съдържа 296 миниатюри, рисувани с мастило и украсени със златен ръб, и представляващи смесица от римски и византийски стил.

През вековете Мирославовото евангелие е било съхранявано от Сръбската православна църква в Хилендарския манастир, преди да бъде пренесено в Белград през 1896 година от крал Александър Обренович. През 1935 година е било предадено на Националния музей, а през Втората световна война е било укривано в сръбските манастири.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...