Путин награди митрополит Кирил Смоленски


Вчера, 20 ноември, руският президент Владимир Путин подписа указ за награждаването на митрополит Кирил Смоленски с ордена "За заслуги пред Отечеството" във връзка с неговата 60-годишнина. Владика Кирил е удостоен с тази награда "за големия му личен принос за развитието на духовните и културни традиции и укрепването на приятелството между народите", се казва в президентския указ.

Кирил, митрополит Смоленски и Калининградски, е сред най-известните представители на Руската православна църква, с големи заслуги за възраждането й след падането на комунистическия режим. Той ръководи вече много години Отдела за външноцърковни връзки на Московската патриаршия – "министерството на външните работи" на РПЦ, една от най-влиятелните структури на патриаршията. Като "външен министър" на РПЦ владика Кирил е направил много за засилването на авторитета й в православния свят, за укрепването на връзките между поместните православни Църкви и засилването на позициите на Православието в света като цяло. Той е личност с изключителен авторитет в руското общество.

60-годишнината на митрополит Кирил беше отпразнувана и по църковен път, съобщава официалният сайт на РПЦ. На 19 ноември в калининградския катедрален храм "Христос Спасител" беше отслужена божествена литургия. Присъстваха митрополитът на Киев и цяла Украйна Владимир, главата на Финландската православна църква архиепископ Лев, патриаршеският екзарх на Беларус митрополит Филарет, митрополитът на Кишинев и цяла Молдова Владимир и други архиереи и представители на поместните православни Църкви. Множество калининградчани се събраха в храма, за да честитят на своя владика. В края на службата беше прочетено приветствие от патриарха на Москва и цяла Русия Алексий.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...