Путин поздрави Патриарх Алексий за рождения му ден


Източник: Патриархия.Ру

На 23 февруари, рождения ден на Патриарх Алексий, руският президент Владимир Путин поздрави лично Негово светейшество в резиденцията му на ул. "Чисти переулок", Москва. По време на беседата президентът сподели впечатленията си от неотдавнашното си посещение в Азърбайджан и предаде на Патриарха най-сърдечни поздрави и благопожелания от духовния лидер на тази страна – шейх-юл-ислям Алахшукюр Паша-заде.

Путин одобри предложението на руския Патриарх за среща на световните религиозни лидери в Москва, която да предхожда срещата на най-високо равнище на лидерите на осемте най-развити страни през тази година. "Вашата инициатива за организиране на форум на световните религиозни лидери в Москва идва много навреме. Ние виждаме какво става в момента в ислямските страни във връзка с карикатурния скандал и много се надяваме, че тази акция ще допринесе за подобряване на отношенията между световните религии", каза той.

В отговора си Патриарх Алексий поздрави президента с националния празник – деня на защитника на отечеството. Той разказа за подготовката на форума и за неотдавнашната си среща с папския представител кардинал Роже Ечегерай, с когото са били обсъдени въпросите на религиозната "среща на върха".

Предстоятелят на Руската църква и лидерът на руската държава изразиха дълбоките си съболезнования на близките на загиналите по време на трагедията, която стана на сутринта на същия ден – рухването на покрива на един от големите московски пазари.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...