Путин: Русия е най-добрият приятел на исляма


Грозни, 12 декември. Русия винаги е била най-верният и последователен защитник на исляма, заяви президентът на Русия Владимир Путин в речта си пред парламента на Чечения в понеделник, съобщава Интерфакс.

"Искам да напомня на хората от другата страна, на онези, които искат уж да бранят исляма, че Руската федерация винаги е била най-последователният, верен и твърд приятел на исляма, който е религия на мира", отбеляза Путин.

Той подчерта, че "Русия винаги е била и остава най-добрият партньор на ислямските държави".

По думите му страните от Организацията Ислямска конференция са решили Русия да участва в работата й на постоянна основа. Русия участваше в състоялата се наскоро среща на върха в Мека на ОИК като страна-наблюдател. "Нашата делегация беше сред най-активните участници на конференцията", каза президентът.

"Много проблеми и задачи тегнат на плещите ни. Ние трябва да убедим онези, които още не са сложили оръжие, че те се ръководят от лъжливи идеи", добави той.

Путин също така заяви, че "хората, които се опитваха да изопачават Корана, абсолютно не представляваха интересите на народите от Северен Кавказ".

"Те се опитаха да дискредитират Корана", подчерта Путин. Според него "само хората, знаещи, че могат да бъдат свободни само в свободна страна със свободен народ, са направили правилния избор".

От своя страна президентът на Чеченската република Алу Алханов заяви, че главата на руската държава Владимир Путин се радва на изключително висок авторитет в мюсюлманския свят.

"Вие сте политик с огромен авторитет в мюсюлманските страни. Много пъти съм се убеждавал в това, когато съм ги посещавал и когато съм се срещал с изтъкнати религиозни дейци от азиатските държави", подчерта Алханов на срещата с президента на Русия в парламента на Чечения.

"Ислямът наистина е религия на веротърпимостта, религия на мира. По това той не се различава нито от християнството, нито от будизма, нито от другите световни религии, които призовават към добро, мир, състрадание към ближния", каза Алханов.

Мюсюлманите са около 20% от населението на Руската федерация. Традиционно те са съсредоточени главно в Кавказ и поречието на Волга, но през последните години поради вътрешната миграция на населението към по-богатите райони на Русия и масовия приток на имигранти от мюсюлманските републики на бившия Съветски съюз значителни мюсюлмански общности се сформираха и в Москва и другите големи руски градове.

Виж повече по темата тук

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...