Първият малайзийски космонавт ще спазва рамадана в орбита



Източник: РИА Новости

Полетът на първия малайзийски космонавт, лекаря Мусзафар Шукор, ще се състои през месеца на рамадана и това ще наложи някои промени в програмата на мисията, съобщава руският ежедневник Новые известия. Над 150 мюсюлмански богослови са се събрали по този повод и са съставили инструкции, описващи детайлно как трябва да бъде спазен месецът на рамадана в орбита.

Основният пункт в инструкциите се отнася до намаз, коленопреклонната молитва, която се прави по пет пъти на ден с лице към Мека. Предвид трудностите, свързани с колениченето в безтегловност, Мусзафар Шукор ще може да се моли, реейки се свободно из орбиталната станция. Вместо традиционното умиване на ръцете преди молитва му се разрешава да ги обтрие с влажна кърпа. Освен това, космонавтът смята да се обръща към Мека с помощта на астрономически инструменти.

По време на рамадана се спазва строг пост от изгрев до залез слънце. Ако менюто на станцията съдържа продукти, които са халал ( разрешени от шериата – бел. прев.), инструкциите, изпълващи двадесет страници, уточняват все пак, че „ако приготвянето на храната според правилата на халал не е гарантирано, то следва да се яде такова количество, което е необходимо за утоляването на чувството на глад”.

Когато първият израелски космонавт реши да спазва шабат в космоса, равините му обясниха, че шабатът е изключително земно понятие и че принципът „от изгрев до залез слънце” губи смисъла си, доколкото един космически кораб в орбита около Земята влиза и излиза от шабат цели 16 пъти. Илан Рамон все пак беше успял да спази молитвения ритуал в орбита. Космонавтът, който загина в катастрофата на совалката „Колумбия” при завръщането й на Земята, за съжаление отнесе завинаги със себе си тайната на мистериозната практика.

Мусзафар Шукор ще бъде деветият излетял в космоса мюсюлманин. Не е известно дали предшествениците му са спазвали дословно правилата на религията си. Без съмнение, околоземното пространство вече е мултиконфесионално, след като в НАСА има доста религиознопрактикуващи космонавти.

Излитането на космическия кораб „Союз ТМА-11” е предвидено за 10 октомври. Той ще превози екипажа на 16-ата мисия на Международната космическа станция, в чийто състав влизат Мусзафар Шукор, руснакът Юри Маленченко и американката Пеги Уитсън.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...