Първият филм с чернокож Иисус представен на Фестивала в Кан



Източник: PR Newswire UK

„Цветът на Кръста” (Color of the Cross) е независима продукция, биографичен филм с религиозен характер, и е посветен на последните 48 часа от живота на Христос. Световната премиера на филма бе на 25 и 26 май, в рамките на тазгодишния фестивал в Кан, продължил от 17 до 28 май.

„Цветът на Кръста” е в светлината на прожекторите в Кан като първа холивудска продукция, изобразяваща Христос като цветнокож. Новото измерение, извън „отъпканите” библейски пътища, несъмнено поставя на изпитание вярата на консервативните християни и налива още масло в огъня на актуалните спорове около религията, отразявани като нестихващо ехо от медиите.

Историята на „Цветът на Кръста”, чийто режисьор е Жан-Клод Ламар, се основава на тълкувание на Светото Писание, според което Христос е бил от африкански произход и би могъл, съвсем в духа на тази логика, да има тъмна кожа. Премиерата на филма в рамките на фестивала идва точно след вялите критики по повод „Шифъра на Леонардо” и заявява намерението си да предизвика голям интерес и любопитство.

За режисьора Жан-Клод Ламар целта на филма е да провокира зрителите, предлагайки „нов образ” на Христос. „Филмът няма за цел да разделя християните, а да разшири гледната им точка. От векове портретите на Иисус Христос от Леонардо да Винчи се вземат за чиста монета. Ние предлагаме друг образ. Нека останем открити. Ще поискаме от папата да ни подкрепи”.

Правата за разпространение на „Цветът на Кръста” са притежание на Twentieth Century Fox Home Entertainment, които бяха разпространители и на „Страсти Христови”. Продуценти са преподобният Сесил (Чип) Мъри, Джеси Левостре, Кенет Холсбанд; изпълнителни продуценти – Лайла Авив, Пол Ное, Еди Лаенс, Марк Портърфилд, Мишел Гонда; копродуцент – Марсело Тедфорд.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...