Работна среща за действия при бедствия и аварии се проведе в Румъния



 

От 21 до 25 октомври в Брашов, Румъния, се проведе работна среща на български и румънски екипи, работещи в областта на бедствията и авариите. От румънска страна участваха представители на AidRom – национална междухристиянска организация, работеща по множество социални проекти под председателството на митрополита на Търговище Нифон. Българската група се състоеше от представители на фондация Покров Богородичен, на Великотърновска, Русенска и Врачанска митрополии, както и на католическата организация Каритас.

Срещата е част от обучителен проект за създаване на мрежа от църковни институции и организации, които да подпомагат населението в случаи на природни бедствия. На базата на получения опит от съвместната работа по справяне с последствията от наводненията през 2005 и 2006 г., фондация Покров Богородичен предложи цялостна методология за изграждане на система за наблюдение, ранно оповестяване, превенция и дейности по време на кризи, в която да участват представители на епархиите на БПЦ – свещеници и служители в митрополиите.

Обученията и срещите за обмяна на опит с румънските колеги позволиха на участниците да добият по-ясна представа относно възможната роля на църквата в критични за населението ситуации. Румънският пример в това отношение бе особено показателен – по време на зачестилите напоследък наводнения свещениците на Румънската православна църква участват активно във всички етапи на спасителните и възстановителните дейности – изготвят списъците с най-нуждаещите се, организират раздаването на помощите, а някои църковни настоятелства и епархии са предоставили собствени терени за застрояване за хората, изгубили домовете си.

Българската група имаше възможност да посети някои от засегнатите от последните наводнения райони в областта Трансилвания и да се запознае на място с проблемите на хората и с начините, по които църквата им помага.

Беше посетен и манастира "Успение Богородично" в района на пострадалото от наводненията с. Агаш. Построена само пред 10 години, девическата света обител вече се е превърнала в духовен център на цялата област. Тридесетте монахини и послушници изписват икони, издават книги и се радват на обичта и подкрепата на местното население. "Тукашните хора са много бедни, но с много големи сърца", сподели пред българите сестра Филотея от манастира. "Тяхната вяра е най-голямото благословение за нас".

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...