Работна среща на ССЦ в Истанбул през декември



Източник: Οικουμενικόν Πατριαρχείον

Среща на служителите на Световния съвет на църковните Фанари, 13-16 Декември 2006

 

Срещата на служителите на Световния съвет на църквите се състоя между 13 и 16 декември 2006 г. във Вселенската Патриаршия, Фанари, Истанбул, Турция, под егидата на Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей.
Вселенският патриарх Вартоломей прие новоизбраните служители на ССЦ на 14 декември 2006 г.: д-р Валтер Алтман (модератор), митроп. проф. д-р Генодий Сасима (втори модератор), д-р Маргарета Хендрикс-Риримас (втори модератор) и д-р Самуил Кобие (генерален секретар), съпроводени от ръководния екип на ССЦ: г-н Георги Лемопулос (заместник-главен секретар), д-р Уилям Тему (асистент главен секретар) и г-жа Сабине Удодеску (асистент в главния секретариат).

Негово Светейшество прие топло високото посещение от страна на ССЦ от името на Константинополската църква и благодари за избора на Вселенската патриаршия за място на тая среща. Той поздрави от цялото си сърце новоизбраните служители на ССЦ, на които е поверено такова важно вселенско служение в генералната асамблея на ССЦ в Порто Алегре, Бразилия, през миналия февруари, и им пожела благословена, плодотворна и конструктивна служба.

Патриарх Вартоломей подчерта факта, че Вселенската Патриаршия е една от членките-основатели на ССЦ и играе важна роля в Икуменическото движение още от началото на ХХ век. Особения интерес и дълбока ангажираност Вселенския патриарх проявява със своето силно присъствие в различните комисии на ССЦ. Между другото Негово Светейшество наблегна на готовността на Константинополската църква винаги да подкрепя диалога, не само между християнските вероизпроведания, но и между Християнството и други монотеистични религии.

“Зеленият патриарх”, както често е наричан патриарх Вартоломей, засегна и въпроси, свързани с екологически инициативи на Вселенската патриаршия, както и за неговото наскорошно пътуване до Бразилия в рамките на шестата интернационална междурелигиозна екологична среща, която се занимаваше със запазването на река Амазонка и нейната екосреда.

Новият модератор на централния комитет д-р Валтер Алтман, президент на Евангелската Лутеранска църква на Бразилия, давайки отговор на Вселенския патриарх, изказа следното:

“Ваше Светейшество, голямо удоволствие е за всички нас, служители и членове на ръководния екип на ССЦ да бъдем тук, в апостолската и исторически значима Константинополска Църква, приети от Вселенската Патриаршия. Велика чест е за всички нас да бъдем приети от Ваше Светейшество днес, в дух на християнско приятелство и любов, в дух на искрена посветеност на делото за единение на Църквата, в дух на дълбоко разбиране за нашето общо призвание в този страдащ свят… Всъщност Църквата на Константинопол винаги в историята е била наистина “вселенска” църква…, имаща истински “вселенски” характер и природа…, които е проявявала в историята си с многократните си инициативи в това поле.

Все пак многократните “вселенски” инициативи, предприемани от тази Църква никога не са се ограничавали единствено до диалога сред християнските вероизповедания. Ваше Светейшество сам стана водеща фигура на съвременното икуменическо движение чрез продължаване на една дълготрайна традиция на Вселенската Патриаршия и играейки една действена роля в икуменическото движение, интеррелигиозния диалог и сътрудничество, помирение сред народите, културите и в защитата на природната среда.

За всичко това ние сме благодарни, както и за перманентната подкрепа на ССЦ от страна на Константинополската църква. Един израз на тази грижа и подкрепа е присъствието на митроп. Генадий Сасима сред нас днес, като един от нас, служителите, представящи ССЦ… Ние поддържаме пълното общение. Силно сме ангажирани в борбата срещу бедността и неравенството. Работим за помирение и мир. Със сигерност съществуват много препятствия и трудности пред икуменическото движение, но както ап. Павел казва, пишейки до църквата в Коринт: “Отвред сме наскърбявани, но не се стесняваме; в затруднение сме, но се не отчайваме” (ІІ Кор. 4:8)…

Затова се молим: Боже, в Твоята благодат преобрази нашата надежда. Преобрази крехките ни надежди в надежда, която идва от Христовото възкресение и преобразява целия свят. Това е надеждата, която ще донесе нов живот в нашия живот, нашите църкви и икуменическото движение. Надяваме се в надежда връз надежда”.

Служителите и ръководните органи на ССЦ имаха и възможност да посетят известни археологически места в Града.

Вселенска Патриаршия, Фанари, 15 декември 2006

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...