Раждане на образа: създаване на икони за незрящи



Нижегородската православна благотворителна фондация на името на преподобния Серафим Саровски ще финансира проект Раждане на образа, в рамките на който ще започне работа ателие за създаване на икони за незрящи. Идеята е получила благословението на Нижегородския и Арзамаски епископ Георги.

Инициативата е представена преди няколко дни, в рамките на кръгла маса, посветена на художествените занаяти в Нижегородска област. На форума са обсъждани пътища за разрешаване на социалните и психологически проблеми на по-слабо защитените слоеве на населението (каквито са децата, пенсионерите и инвалидите), чрез развитие на художественото творчество и занаяти.

Проектът е призван не само да възроди руската традиция в създаването на релефни икони, която датира от ХV век, но и да способства за духовното развитие на хората с инвалидност. Освен това, създаването на релефни икони има за цел да помогне на хората с влошено зрение да се приобщят към богословието и иконописта. Проектът също ще осигури ангажираност на хора с инвалидност (не само незрящи) при създаването на иконите.

Един от авторите на проекта Раждането на образа, Роман Батурин, е съобщил, че в скоро време се предполага създаването на релефни пана с изображения на храмовете на Нижни Новгород. „Иска ни се хората, лишени от физическо зрение, да могат все пак да видят Божиите храмове в любимия си град” – е споделил Р.Батурин.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...