Развитието напоследък на ситуацията във Великобритания



Източник:
Orthodoxie.com

В съобщение от последното си заседание, състояло се на 6 септември тази година, Съветът на Архиепископията на православните руски църкви в Западна Европа е разгледал положението във Великобритания и някои други въпроси.

След съобщението за двете пастирски посещения на архиепископ Гавриил Комански това лято в Оксфорд и Нотингам, е била направена първата равносметка. Седем енории и седем църковни общини, десет свещеници и шестима дякони са последвали епископ Василий (Осбърн). Енориите се намират в Клафъм-Лондон, Девън, Люиз, Норуич, Нотингам, Оксфорд и Уолсингам. Седемте общини се намират в Кентърбъри, Честърфилд, Лондон-център, Сейнт Албанс, Скънторп, Шефилд и Ландисъл. От друга страна, „епископ Василий е посочил, че съгласно предписанията на британското законодателство, е предложил на ръководството на Сурожката епархия да се започне процедура за мирно решаване на различни съществуващи спорни въпроси, но до този момент не е получил отговор”. Още, според съобщението, „архиепископ Гавриил е обърнал внимание на това колко е важно запознаването и съвместната работа с нашите православни братя от Великобритания”.

На интернет-сайта на Сурожката епархия е публикувано писмо с дата първи септември от архиепископ Инокентий Корсунски до архиепископ Гавриил Комански. В него той го укорява заради посещението му в енорията в Нотингам, миналия 27 август, което някои от нейните членове са сметнали за неуместно. По-нататък в писмото се говори за свещенослужителите, последвали епископ Василий. Архиепископ Инокентий продължава да смята, че от канонична гледна точка те все още са членове на Московската патриаршия. В заключение, според архиепископ Инокентий, кризата, засегнала Сурожката епархия, не е само въпрос между Корсунска епархия и Архиепископията, а има силен отзвук в целия православен свят.

В същия сайт се споменава за създаването на нова енория в Оксфорд, посветена на свети Николай. Тя е основана от онези, които не са пожелали да последват епископ Василий и са напуснали другата енория, посветена на Благовещение. По този начин изглежда започва раздвояване на някои от енориите.

Впрочем, по времето на заседание на Сурожката епархия, архиепископ Инокентий е поздравил двама колебаещи се дотогава свещенослужители, затова че са избрали да останат в Московската патриаршия. В интервю пред агенция Интерфакс на Георгий Чабакаури, член на енорийския съвет на съборния храм на Сурожка епархия, същият прави равносметка на броя на свещениците и енориите, останали под юрисдикцията на Московската патриаршия.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...