Разследване във връзка със смъртта на румънския патриарх


Източник: ziua.net

Адвокатите на асоциация Civic Media подадоха жалба до Генералния прокурор на Румъния, Лаура Кодрица Ковеши по отношение проверката на неизяснените обстоятелства, при които Негово Светейшество Патриарх Теоктист е бил настанен и внезапно починал в болница Clinic Fundeni след хирургична интервенция, извършена от екип на д-р. Йoнел Синеску и д-р Дан Тулбуре.

В жалбата се казва, че случая изисква спешна намеса. Освен, че смъртта на Патриарха настъпва в един труден за Румънската Православна Църкава момент на структурни промени, трябва да се обърне внимание и да бъдат разследвани моментите на настаняването и настъпването на смъртта на Патриарха. Болницата отказала всякаква информация на медиите, а също така не е имало никакъв достъп до медицинските документи. Според асоциацията разследването трябва да започне веднага, тъй като изясняването на обстоятелствата е от обществено значение.

В момента се провежда анкета от Министерство на здравеопазването, за да се установи дали е имало липса на съгласие преди хирургическата намеса над пациента, липсата на прозрачност, прекъсване на медицинското лечение, незапознаване с рисковете от смърт, на които се подлага един пациент на 90 години при една пълна упойка и опасности от този род.

Зхалбата завършва с това колко е важно едно такова разследване за руманската общественост И че на разполозхение на разследването са вестниците Адевърул, Курентул, Евениментул Зилей, Гардианул, Либертатя, Румъния Либеръ и ЗИУА, а също така И архива на Радио ББЦ.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...