Разчитат свитъците от Мъртво море чрез най-ярката светлина



 

Източник: Actualno com

Британски учени от Оксфордския университет пристъпиха към осъществяването на уникален проект – прочитане на неизвестната част от прочутите свитъци от Мъртво море, чиято възраст достига 2000 години, съобщи ИТАР-ТАСС.
Открити през 1947 г. източно от Йерусалим, те, както се предполага, са били написани в периода на земния живот на Христос и хвърлят допълнителна светлина върху начина на мислене на първите християнски общини. Част от написаните на пергамент свитъци, а общият им брой достига 850, са разтворени и прочетени от учените.
Достатъчно голямо количество обаче не е разшифровано, тъй като никой не се наема да ги отвори, опасявайки се, че пергаментът може да се разпадне на прах. Сега група учени от Оксфордския университет са пристъпили към прочитане на останалите неотворени свитъци от Мъртво море. За целта те използват специално оборудване, което излъчва най-ярката светлина в света.

Източник на светлината, чиято яркост 10 млрд. пъти надхвърля тази на Слънцето, представлява електронен микроскоп с източник на мощна светлина. Голямата яркост позволява на лъчите да проникнат през молекулярната структура на пергамента и да предадат на компютър многобройни данни за неговия химически състав. Специална програма на основата на тези данни ще определи на всяко ниво на свитъка химическия състав на мастилото и конфигурацията.

В резултат на това ще бъде пресъздаден текстът. Предварителни тестове са показали големите възможности на новата технология. С нейна помощ британските учени са успели да прочетат текстове на хартия, изгоряла по време на прочутия лондонски пожар и съхранявани досега в кутия в една от библиотеките.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...