Реакции в СПЦ по повод забраната за влизане в Черна гора на епископ Филарет



Източник: СПЦ

Светият Архиерейски синод на Сръбската православна църква е излязъл тези дни със съобщение по повод недопускането на милешевския епископ Филарет в Черна Гора през граничния пункт със Сърбия Ранче на 8 юли 2007 година. След запознаване със случилото се, сръбските архиереи са отправили молба до надлежните органи на Република Сърбия да интервенират незабавно и по дипломатически път да осигурят безпрепятственото извършване на църковните задължения на архиерея на Милешевска епархия, част от която – град Плевля и околността – попада в държавните граници на Черна гора.

Протест до властите в Черна гора е отправил и инициативният комитет за възстановяването на средновековния манастир Доволя, намиращ се в същия район.

На 8 юли епископ Филарет е трябвало да посети манастира, но на ГКПП Ранче е бил върнат от граничните власти с устното обяснение, че по искане на Съда в Хага допускането му на територията на черногорската държава е забранено.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...