Реакция на Еладската църква срещу окупирането на “Света София”


Източник: ERT.gr

В свое изявление Светият Синод на Еладската православна църква осъди провокативните действия на членове на националистическа групировка – крило на организацията “Сивите вълци”, които вчера окупираха църквата “Света София” в Истанбул.

В изявлението се отправя призив към мнозинството мюсюлмани, които се противопоставят на употребата на насилие, да съдействат на усилията както на вселенския патриарх Вартоломей, така и на папа Бенедикт за развиване на сътрудничеството между църквите и религиите и за укрепване на световния мир.

Турският министър-председател Реджеп Ердоган също осъди инцидента. “Ние не одобряваме поведението на някои крайни групировки, ние подкрепяме свободата на вероизповеданието и уважаваме представителите на други религии”, заяви той. Говорител на турското министерство на външните работи описа предстоящото посещение на папа Бенедикт в Турция като изключителна възможност за изглаждане на някои недоразумения между Изтока и Запада и за постигане на помирение и съюз между културите.

Световноизвестният турски историк, живеещ в чужбина, Халил Иналджик обаче се отнася негативно към посещението на папата, като счита, че неговата цел е създаването на християнски фронт срещу исляма.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...