Резултати от Международния фотоконкурс: „Света София. Храмовете на светата Премъдрост Божия в историята и света”



На 15 октомври 2021 г. в Атина Секретариатът на Междупарламентарната православна асамблея (I.A.O.) обяви победителите в Третия международен фотоконкурс на тема: „Света София. Храмовете на светата Премъдрост Божия в историята и света”, организиран съвместно със сайта OrthPhoto.net.

Тазгодишният конкурс беше обявен в началото на годината, като участниците се състезаваха в две категории:

  • Древни църкви, издигнати до 1907 г.
  • Съвременни църкви, издигнати от 1907 г. до днес

В международния фотоконкурс участваха 140 състезатели от 21 държави, към които I.A.O. отправя своята искрена благодарност. Снимковият материал бе представен пред компетентна международна комисия – единадесетчленен експертен екип от фотографи и богослови от различни страни, като процесът на оценка и класификация премина през три последователни етапа.

Резултатите от конкурса ще бъдат публикувани на уебсайта на Междупарламентарната православна асамблея и осемте победители ще получат своите награди. Организирането на Международния фотоконкурс е една от трите инициативи, предприети от I.A.O., за да се подчертае концепцията за „Божията мъдрост“ в съвременния свят и да се почетат храмовете, строени през вековете в нейна чест – в контекста на запазването и популяризирането на християнската православна култура.

Не на последно място тези инициативи са свързани и с произволното решение на турското държавно ръководство да превърне църквата Света София в Константинопол и манастира „Христос Спасител“ в Хора в джамии, което е обида за християнския свят, застрашава световното културно наследство и пренебрегва препоръките на компетентната международна организация ЮНЕСКО.

Предвижда се издаването на албум „Света София. Храмовете на светата Премъдрост Божия в историята и света”, както и изготвянето на съответен културен маршрут.

Категория: Древни църкви, издигнати до 1907 г.

Голяма награда: Лари Анджър, САЩ

 

 Църква в Охрид, Северна Македония

 

Първо място: Венелин Тодоров, България

Църква в Несебър, България

 

Почетна награда: Осман Джем Гентюрк, Турция

Църква в Истанбул, Турция

 

Категория: Съвременни църкви, издигнати от 1907 г. до днес

Голяма награда: Камил Сивонюк, Полша

Църква в Бялисток, Полша

 

Първо място: Алексей Козлов, Русия

Църква в Самара, Русия

 

Почетна награда: Стефанос Зарифис, Гърция

Църква в Комотини, Северна Гърция

 

Заглавна снимка: Лари Анджър

Източник: hagiasophia.orthphoto.net

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...