Река Йордан може да изчезне от лицето на Земята



Източник: Христос за тебя

Река Йордан, в която според Евангелието се е кръстил Иисус Христос, може в скоро време да пресъхне, съобщава Reuters. Реката страда от вливане на отпадни води, от интензивно използване на нейната вода за селскостопански нужди и от последиците на хроничния конфликт в Светата земя.

В началото на 60-те години на ХХ век Йордан пренасял от Галилейското езеро в Мъртво море 1,3 млрд. кубически метри вода през годината. По думите на еколозите, днес количеството вода, което протича по речното корито за една година, е само 10 % от предишното. Международната организация "Приятели на Земята на Близкия Изток" обвинява за това Израел, Сирия и Йордания, използващи водата на библейската река за различни промишлени и селскостопански нужди.

"Ако още сега не направим нещо, река Йордан ще изчезне. Днес повече от половината вода в нея се състои от канализационни отпадни води и от води, стичащи се от полетата", заяви председателят на "Приятелите на Земята" Мункет Мехяр.

Пресъхването на Йордан е източник за проблеми и за Мъртво море, най-соления водоем на планетата. Нивото на водата в него намалява с един метър всяка година, което може да доведе до пълното му изчезване след 50 години.

По река Йордан минава границата между Израел и Йордания, а също и между Израел и палестинските територии на Западния бряг. По думите на израелския директор на "Приятелите на Земята" Гидон Бромберг, арабо-израелският конфликт влияе лошо върху състоянието на реката, защото всяка от враждуващите страни се старае "да отбие колкото може повече вода за себе си". През 50-те години Израел започнал да изпомпва вода от Галилейското езеро, а през 70-те Йордания започнала да използва водата на главния приток на Йордан – река Ярмук – за оросяването на своите полета. Понастоящем Йордания и Сирия строят бент на река Ярмук, който може да доведе до пълното пресъхване на река Йордан. През 1994 г. Израел и Йордания подписаха мирен договор, в който се говори за "възстановяване", но нито една от страните не е предприела сериозни мерки за спасяването на великата библейска река.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...