Религиозна полемика в Египет във връзка със снимането на нов филм за Иисус Христос



Източник: la-Croix.com

Снимането на филм за живота на Господ Иисус Христос в Египет предизвика реакцията на религиозни представители от Ал-Азхар, една от най-висшите инстанции на сунитския ислям.

Ал-Азхар „вече издаде фатуа (тълкувания на Корана по конкретни юридическо-религиозни казуси – бел. прев.) със забраната за изобразяването на пророците”, – е заявил пред Агенция „Франс-прес” Абдел Мооти Баюми, преподавател в Ал-Азхар, допълвайки, че „пророкът (Мохамед) не може да бъде изобразяван от човек, понеже е съвършен”. „Ал-Азхар отхвърля изобразяването на Иисус във филм, понеже Христос е не само пророк на християните, но присъства също така и в исляма”, – е допълнил Баюми.

Религиозната институция, обаче, не е изказала официално становище за заснемането на филма.

Продуцентът Мохамед Ашуб от своя страна се е противопоставил на тези изявления с твърдението, че „това не засяга” Ал-Азхар. „Не е в правото на Ал-Азхар да се намесва в работа, засягаща християните, в противен случай би следвало да премахне иконите на Христос и на Богородица от църквите”, – е заявил той пред АФП. Според него, „много филми за живота на Христос са били представяни в Египет, между които „Страсти Христови” на Мел Гибсън (…) Следователно, забраната да се снима този филм е напълно непоследователна”.

„Християнското учение не забранява изобразяването на Христос, с какво право Ал-Азхар се намесва?” – се пита от своя страна и Файез Гали, сценарист на филма. Снимките още не са започнали, но сценаристът е уверил, че Църквата ще участва в избора на нови актьори, които ще играят за първи път. Те няма да имат правото да играят в други филми след това.

В Египет Ал-Азхар има власт да цензурира кинопродукциите и публикациите на творби, свързани с исляма.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...