Религиозните свободи в Турция и Гърция според доклада на Държавния департамент на САЩ


Източници: kathimerini.gr; news.ert.gr

Състоянието на религиозните свободи в Турция се влошава, се казва в тазгодишния доклад на Държавния департамент на САЩ. Данните в доклада сочат за “системен поход против християните”. Отбелязва се още, че правителството на Ердоган продължило и през изминалата година да отхвърля призивите за възстановяването на Богословската Школа на Халки.

В доклада се споменава и за провокативните атаки срещу църкви. Що се отнася до използването на кърпите, установява се, че турските власти са продължили политиката за широката им забрана в обществени сгради, университети, училища и работни помещения, като същевременно има и обвинения от немюсюлмани за възпрепятстването им да заемат места в правителствени служби, войската и полицията.

Същевременно с това, докладът е положителен за Гърция и установява, че има зачитане и спазване на религиозните свободи. В него се отбелязва, че добрите връзки между различните религии в гръцкото общество са съдействали за заздравяването на религиозната свобода и набляга, че повечето членове на религиозните малцинства смятат себе си в задоволителна степен за интегрирани в обществото. В доклада са споменати скандалите в Гръцката Православна Църква през 2005 година, които станаха причина да се нанесе рана на авторитетната Църква сред обществото, в резултат на което някои средства за масова информация отново повдигнаха въпроса за отделянето на Църквата от държавата.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...