Религиозното поведение на американците не е променено след 11 септември



Възпоменателните събития, посветени на атентатите от 11 септември в Ню Йорк, са били открити тази сутрин от президента на САЩ, Джордж Буш, с полагането на два венеца в памет на жертвите. Венците са поставени на мястото, където се издигаха двете кули на Световния търговски център, съобщават информационните агенции. Това е първата проява за отбелязване на петата годишнина от най-тежките атентати в САЩ – през 2001 година, при които загинаха почти 3 000 души и хиляди бяха ранени. По време на церемонията, недалеч от мястото на събитията, се е състояла протестна демонстрация срещу политиката на президента Буш и войната в Ирак.

 

Макар да разтърсиха света, терористичните атаки от 11 септември 2001 г. не са оставили трайна следа в религиозното поведение на американците, според Института за изследване на общественото мнение на американците. Това съобщава електронното издание за християнски новини и коментари, Евангелски вестник.

Духовният живот на американците не се различава от ситуацията преди терористичните актове. В първите седмици след атентатите църквите били пълни, но само четири месеца след събитията, религиозния живот се “нормализирал”. Институтът за изследване мнението на американците – Барна е установил това чрез редовно допитване преди и след атентатите сред 8 600 пълнолетни. В анкетата ставало въпрос за посещенията на богослужения, библейското изучаване и молитвения живот.

Единствената промяна е в нерелигиозната област – страхът от тероризма е нараснал. Около 63 % от всички възрастни американци се безпокоят от следващи атаки. Това важи и за вярващи и за атеисти, съобщава Евангелски вестник.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...