Римски преподавател изнася лекции в Православния факултет в Белград



Източник: Инфослужба на СПЦ

Гостуващият преподавател от Грегорианския университет в Рим, проф. д-р К. Пеклерс, е изнесъл миналия четвъртък, 11 май, в Православния богословски факултет на Университета в Белград лекция на тема: „Етосът на литургията”. На следващия ден, 12 май, темата, върху която е говорил римският богослов, е била: „Преоткриването на ролята на Светия Дух в литургията на Запад”.

В първата си лекция професор Пеклерс е разгледал историческото развитие на литургията от римски обряд и е представил няколкото вида анафори от западен тип. Лекторът е подчертал, че Евхаристията е жертва, понесена от Христа за мнозина, като съвършен дар, който слиза от Отца на светлината. Това е велика мисъл, около която са се водели ожесточени спорове на Запад, тъй като, под различни влияния, западните богослови са започнали да възприемат литургията като съществително, а не като дело. Изключително вдъхновената лекция е завършила с въпроси от страна на студентите, проявили интерес към много от проблемите в западната обредна практика.

Във втората си лекция, изнесена на следващия ден, професор Пеклерс е признал, че по въпросите на пневматологията Изтокът е далече пред Запада и че е много важно Западът да се поучи от Източната църква, докато изследва това така важно богословско поле не само в догматически, но и в литургичен аспект. Професор Пеклерс е изтъкнал, че е особено важно преобразяването на църковната общност на Светата Евхаристия, най-вече в днешно време. „На Светата литургия се принася на Светия Отец цялото събрано множество. Със силата на Светия Дух ние живеем като Тяло Христово на този свят”. Много е важно, – е подчертал римският преподавател – да разберем, че заедно с Даровете се освещава и събраната общност. „Светостта в литургията ни дава сила да живеем в съвременния свят”.

На края на краткото си изложение, проф. Пеклерс е подчертал, че най-важното е всички да разберат, че в Светата Евхаристия всички се събираме, за да живеем осветени в общение. След края на лекцията професорът дълго е отговарял на многото въпроси, поставени от студентите.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...