Рождественско послание на Вселенския патриарх Вартоломей



Източник: ec-patr.gr

Патриаршеско Изявление по случай Рождество Христово 2006

† ВАРТОЛОМЕЙ
ПО БОЖИЯ МИЛОСТ АРХИЕПИСКОП НА КОНСТАНТИНОПОЛ, НОВИЯ РИМ И ВСЕЛЕНСКИ ПАТРИАРХ ДО ЦЯЛАТА ПЪЛНОТА НА ЦЪРКВАТА

БЛАГОДАТ, МИЛОСТ И МИР ОТ РОДЕНИЯ ВЪВ ВИТЛЕЕМ СПАСИТЕЛ ХРИСТОС


“Бог на земята, човек в небесата – всичко се смеси”

Св. Иоан Златоуст

Обични братя и чада в Господа,

Човешкият разум се затруднява да схване великата промяна, която донесе в света Рождението на Христа. Роденият във Витлеемските ясли не бе един от людете, който ежедневно се раждат. Той е Създателят на целия всемир, Който снизхожда, за да възкачи своето творение там, от където то е паднало.

Според плана на Твореца, който е изпълнен с любов, човек е предопределен за обожение. Но поради собствената си вина той изостави посочения му път към обожение и стана роб на тлението и смъртта. За да му се даде отново възможността за обожение трябваше Бог да стане човек. Защото падналият, създаден от пръст, тленен и греховен човек, няма възможността да превъзмогне сам своята тлееща природа и да се облече в божественост.

Затова нивга иначе дръзката човешка фантазия не е могла да си представи, че е възможно такова невероятно събитие. Единствено вдъхновените от Духа Светаго пророци проповядваха, че това ще се случи чрез Бога. И наистина, в нощта на Рождество това невероятно се случи в действителност. “Бог на земята, човек в небето” възкликва с изумление св. Иоан Златоуст.

Това историческо събитие не е безразлично за нашия живот. Неговото значение за нас не се ограничава до обикновени празнични изяви. Нужно е с най-сериозно отношение да посрещнем новата действителност. Рождество Христово ни дава възможност да преодолеем смъртността, да възлезем на небесата, да заживеем заедно с Христа, да се помирим с Бога, да се възрадваме на Неговото осиновление, за да живеем във вековете в отколешната радост на любовта Му.

Нека духовно празнуваме заедно с ангелите и светиите благоволението Божие, дадено на хората, и нека наченем от днес един нов живот, достоен за призива на Божието Въчовечаване. Разтърсващото събитие, колкото неявно и смирено се случи, толкова велика промяна донесе на вселената и особено за бъдещето на всеки човек. Не бива да подценяваме неговата важност, понеже се е случило далеч от погледите на обществеността, в малка и проста пещера. Нито трябва да празнуваме това събитие с шум и показност, подобно на сезонен панаир, който не донася друго в живота ни, освен светско угощение.

Въпреки че случилото се при Рождението на нашия Господ Иисус Христос е невидимо за нашите тленни човешки очи, има някои люде, които с Божията благодат са видели и описват за нас най-дълбинните събития и идващата тайнствена промяна на света. Ето как нашият предшественик св. Иоан Златоуст възкликва изумен от това, което е схванал: “Ангели пееха в хор с човеци, човеци с ангели влизаха в общение и с други висши сили. И можеше да се види …че се е случило Божие помирение с нашата природа, че дяволът е посрамен, бесовете са обърнати в бяг, че смъртта е разрушена, а раят отворен, и проклятието е изчезнало, грехът е захвърлен, заблудата е отстранена; че дошла е отново истината, че словото на благочестието е разсеяно везде и прораства, че небесното царство е посадено на земята, и че ангели непрестанно на земята се поселват и че велика е надеждата в идните неща” (PG 57, 15-16).

Нека тази надежда в бъдещите неща, чада и братя, видим осъществена в нашия живот по молитвите на великия св. Иоан Златоуст, който се застъпва за нас пред Господа на небесата заедно с всички светии. Тъй като през следващата година се изпълват 1600 години от успението на тоя светия, обявяваме тая година за година на св. Иоан Златоуст, за да дадем на всички верни един стимул да се занимават с трудовете и да се вдълбочават в неговия живот.

Братя!
Христос се ражда, прославяйте;
Христос от небесата, посрещнахте;
Христос на земята, възвисихте се.

На Човеколюбивия Бог на Рождество Христово почит и благодарение, слава и поклонение във вечни векове. Амин.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...