Рождественско послание на Патриарха на Москва и цяла Русия Алексий II


Източник: Патриархия.Ру

Рождественско послание на Патриарха на Москва и цяла Русия Алексий II до архипастирите, пастирите, монасите и всички верни чеда на Руската православна църква

Возсиял ecu, Христе, от Деви,
разумное Солнце Правды, и звезда Тя показа,
в вертепе вмещающася невместимаго.
Волхви наставил ecu на поклонение Твое,
с ними же Тя величаем: Жизнодавче, слава Тебе!

Из последованието на великата вечерня
на праздника Рождество Христово

Възлюбени в Господа преосветени архипастири, честни презвитери, во Христе дякони, боголюбиви иноци и инокини, благочестиви миряни – верни чеда на Руската православна църква! В този свят и всерадостен ден с отеческа обич ви поздравявам с великия и светъл празник Рождество Христово!

Отново светите рождественски дни насочват към Господа умовете и сърцата ни, служат за нашето духовно назидаване, възобновяват в нас усещането за единство с Бога и ближния в Христовата Църква, създадена и оглавявана от Въплътилия се Син Божи. Стоейки в молитвено съзерцание до Витлеемските ясли, ние отново и отново изпитваме себе си: как отговаряме на любовта на Господа, изпратил Своя Единороден Син, "та всеки, който вярва в Него, да не погине, но да има живот вечен" (Йоан 3: 16)? Какво правим, та незалязващата светлина на Витлеемската звезда да грее не само за нас, но и за нашите ближни? С кого сме в тази свята нощ – с овчарите ли? С влъхвите ли? Или новината за чудото на Боговъплъщението ни хвърля в отчаяние и смут? Обикновени хора, прости овчари почетоха първи родилия се Богомладенец. Влъхвите, които дотогава не бяха познавали Истинския Бог, Му донесоха скъпоценни дарове. А хората, които се смятаха за духовно зрящи, не можаха да проумеят деня на посещението Господне.

Ако сърцата ви са озарени през тези свети дни от простата, безискуствена радост на витлеемските овчари, ако вашият ум и знания ви водят след Рождественската звезда – радвам се и благодаря за вас Всемилостивия Господ. Ако ли пък привързаността към земните радости и страхът да не ги загубите ви карат да гоните от сърцето си Христос, не вярвайте на лукавите нашепвания на извечния лъжец и човекоубиец – дявола. Защото в света няма друга радост като тази, която дава на хората Роденият днес – както казва Апостолът, "око не е виждало, ухо не е чувало и човеку на ум не е идвало това, що Бог е приготвил за ония, които Го обичат" (1 Кор. 2: 9).

Светът около нас все по-често ни зове да се поклоним на идолите на славата, властта, богатството, удоволствията. Но Църквата знае: този път води към нищото. Ако вървим по него, ние ще получим не свобода, а робство, не радост, а разочарование, не сила, а разрушение, не живот, а смърт. Ако ли пък следваме Христос, ако вървим след влъхвите и пастирите, които, без да се замислят, повярваха в Него, ние не само ще придобием истинското благо, но ще можем да просветим и целия свят – със слово, дело, молитва. Към това ви призовавам всички – и църковните чеда, и хората, които все още са на пътя към храма и Христос. Елате, мили мои, да почетем заедно Богомладенеца, да Му принесем в дар нашия живот, нашата вяра, нашата решимост да се трудим дръзновено и немързеливо в Неговото име, за благото на Църквата и на всички хора, нуждаещи се от нашата помощ.

Следвайки наставлението на св. Амвросий Медиолански, "посрещайки деня на Рождеството на нашия Господ, да се очистим, братя, от всяка греховна нечистота, да напълним съкровищниците Му с разнообразни дарове, та да имаме с какво да утешим в този свят ден странниците, да облекчим скърбите на вдовиците и да облечем бедните". Да обединим тогава усилията си, за да може радостта на Рождество Христово да влезе във всеки дом, да се докосне до сърцето и душата на всеки човек!

Мили мои! Изминалата 2005-та година донесе на Руската църква много милости от Всещедрия Господ. Православната вяра се възраждаше из цялата ни страна, дори в най-далечните й кътчета, и в това аз виждам добрия плод на просветителските трудове на иерарсите, духовенството и миряните. Вярвам, че тези трудове няма да останат без Божията благословия.

Грижейки се за благото на всеки човек и на цялото руско общество, Църквата се труди рамо до рамо с държавната власт, светското общество, християните от другите изповедания, хората с други вери и убеждения. И въпреки че в нашия живот има все още немалко трудности и проблеми – силата Божия, явена не един път в нашия народ, поражда у нас велика надежда за благоденствен и мирен живот "във всяко благочестие и чистота" (1 Тим. 2: 2).

Особено бих искал да се обърна към архипастирите, пастирите и паството на православна Украйна. Помнете, скъпи мои, че Светата Майка-Църква обгръща с любов всекиго от вас. Да пазим нерушимо нашата общност в молитвата, вършенето на добро и грижата за църковното благо. Вярвам, че трудейки се заедно, ние ще победим всички разколи и разделения и ще останем завинаги братя и сестри в Христа Иисуса, защото сме кръстени в една купел и сме призовани към едно Божие Царство.

Още веднъж ви поздравявам, мили в Христа братя и сестри, с великия, спасителен празник Рождество Христово и настъпващата Нова година! Божието благоволение, възвестено във Витлеем от Ангелите, да съпътства живота на всекиго от вас, помагайки за преодоляването на трудностите и несгодите. По словото на Апостола, "милост вам и мир и любов да изобилва" (Иуд. 1: 2). Амин.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...