Рождественско послание на патриарх Даниил до Румънската православна църква



Roumanie.com

В пастирското си рождественско послание патриархът на Румънската православна църква Даниил отбелязва дълбокия смисъл на славата на Господ Иисус Христос, Който слезе от небесата и дойде на света в пещера, в недрата на земята, за да издигне впоследствие нас, хората, в Небесното Царство.

Защото изкуплението означава единението на грешния и смъртен човек със Светия и вечно жив Бог. Иисус Христос е роден като Изкупител, за да изцели хората от греха и смъртта и да им позволи да участват във вечния живот, се казва в пастирското послание по случай Рождество Христово.

„Всички добри думи, които изричаме, и всички добри дела, които вършим с любов и отдаденост в полза на ближните ни в семейството, в Църквата и в обществото, са още повече извор на радост, тъй като свидетелстват за вярата ни в Иисуса Христа и за светата Му любов, действаща в нас чрез благодатта на Светия дух”, изтъква патриарх Даниил. Румънският предстоятел призовава вярващите да „правят винаги, и най-вече в тези празнични мигове, дарения – знак на радост”.

„Да отнесем също радостта в домовете и на душите, които са тъжни и сами, болни или живеещи в несигурност (…). да откликнем на безкрайната любов Христова за изкуплението на хората чрез дела, говорещи за братската ни любов, знаейки, че истинската вяра е вярата, „действаща чрез любовта”. Да не забравяме също така, в молитвите си и в действията на братска любов в навечерието на Рождество Христово и на Нова година, румънските си братя, намиращи се далече от родината и от домовете си”, – се казва в посланието на патриарх Даниил.

В нощта на 31 декември 2007 срещу 1 януари 2008 година и Новата година, да благодарим на Бога за всичките му благодеяния през изминалата година и да просим помощта му за всички добри и полезни дела, които искаме да извършим през настъпващата година, казва в продължение румънският патриарх.

В края на рождественското си послание патриарх Даниил отправя благопожелания за мир, здраве и щастие за всички. (Ромпрес)

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...