РПЦ е най-уважаваната институция в Русия


Източник: Интерфакс

Повече от половината (54%) от руснаците изпитват доверие към Руската православна църква, а лично към Патриарх Алексий – около 70%. Това показа проучване на общественото мнение, проведено от социолозите на московския център "Башкирова и партньори".

Според резултатите от допитването около 70% от респондентите се смятат за вярващи. 10% посещават богослуженията не по-рядко от един път на месец и още 15% празнуват по-големите църковни празници. Религиозният интерес е най-очевиден в Централна Русия, Поволжието и в Далечния Изток. При това от въпросите на религиозния живот се интересува най-вече младежта от 15 до 30 години.

На една от сесиите на Рождественските четения, които се провеждат в Москва, ръководителят на отдела за социално-политически изследвания на центъра "Башкирова и партньори" Александър Музафаров съобщи също така, че броят на руснаците, които никога не са посещавали църковни служби, е паднал с 20%.

"Руснаците не желаят намесата на религиозните лидери в политическия живот на страната, но в същото време биха искали да виждат вярващи хора сред политиците", каза той.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...