РПЦ прекратява отношения с Лутеранската църква в Швеция



Московската патриаршия преустановява отношенията си с Лутеранската църква в Швеция, във връзка с решението на последната да учреди официален обред за благославяне на еднополовите бракове, съобщава руската информационна агенция ИНТЕРФАКС. „С голямо разочарование и скръб приехме известието, че Лутеранската църква в Швеция не само не възразява срещу сключването на т.нар. „еднополови бракове”, но и е постановила да се учреди официален обред за тяхното благославяне” – се казва в заявление на Св. Синод на Руската православна църква, чието заседание се състоя днес (27.12.2005) в Москва.

Членовете на Синода са убедени, че подобно решение на шведската църква противоречи на библейското учение за семейството и брака, а „свидетелството на Свещеното Писание не оставя съмнение в това, че хомосексуализмът е грях и „мерзост”.

„Християнската църква винаги е считала брака между мъжа и жената за едно от своите тайнства, тъй като именно в този съюз се заражда новият живот”, се подчертава в документа. Според йерарсите, опитите да се наруши този ред и да се представи извращението за норма представляват открито противене на Божията воля.

Освен това Московската патриаршия е убедена, че одобрението на практиката на еднополовите бракове е сериозен удар по цялата система на европейските духовно-нравствени ценности, формирани под влияние на християнството. „Подобни нововъведения подриват нравствените устои на европейската цивилизация и непоправимо уронват нейното духовно влияние в света”- отбелязват авторите на документа.


превод: Илиана Александрова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...