Румъния: Интронизация на новия митрополит на Клуж




Източници: mitropolia-paris.ro; roumanie.com

Вследствие на решенията на Светия Синод на Румънската православна църква от 4 ноември 2005 година и от 17 и 18 януари 2006 година, и с одобрението на Църковно-народния събор от 1 март 2006 година, митрополията на Трансилвания или на Ардеал (Ердели), със седалище в град Сибиу, е била реорганизирана от пастирски и мисионерски съображения в две нови митрополии, с катедри в Сибиу и Клуж-Напока.

Митрополията на Сибиу ще носи в бъдеще официалното название Митрополия на Трансилвания (Ардеал), а новосформираната ще се нарича Митрополия на Клуж, Алба, Крисана и Марамуреш. За да подчертае единството на двете митрополии и на Православната църква в Трансилвания, Светият Синод е решил новата църковно-административна цялост да заема четвъртото място в диптихите, след митрополията на Сибиу. По този начин, Румънската православна църква ще има вече шест митрополии на територията на страната и три задгранични.

Интронизацията на новия митрополит на Клуж, Алба, Крисана и Марамуреш, архиепископ Бартоломеу Анания, бе извършена в събота, на празника на светото Благовещение, в катедралната църква на Клуж-Напока „Св. Успение Богородично”. Тържествената света литургия е била водена от Негово Блаженство румънския патриарх Теоктист, придружен от членове на Светия Синод и свещеници от всичките осем духовни околии на новосформираната митрополия. На службата са присъствали президентът на Румъния Траян Басеску, председателят на Камарата на депутатите Богдан Олтеану, министърът на образованието и науката Михаил Хардау, представители на религиозните общности, на местната власт, на армията, както и около 10 хиляди вярващи. По повод празника и тържественото събитие, на поклонение е била изложена чудотворната икона на Пресвета Богородица от манастира Никула.

В проповедта си на въвеждането на новия митрополит патриарх Теоктист е подчертал, че „това е момент на утвърждаването на православните ценности и на волята на вярващите”. Освен това, той е изтъкнал, че „трябва да бъде намерен пътят на единението, на искреността и на доброто, за да може Европа да види в Румъния пример за опазване на ценностите на отеческата вяра”.

Нововъведеният владика Бартоломеу Анания (р. 1921 г.) е заявил, че желае да проведе нова програма, специфична за религиозните проблеми на Трансилвания, визирайки почитането на автономията на всяка епархия и осъществяването на комуникация между епархиите, укрепването на пастирската стратегия и прокарването на една социална доктрина.

Като комплексна личност – богослов, драматург, поет, писател, преводач, проповедник, митрополит Бартоломеу Анания се вписва в галерията на великите йерарси на Румънската православна църква. За богатата си дейност в Църквата, той е бил удостояван с Патриаршеския кръст на своята родина, с Ордена на Божи гроб – Йерусалим, както и с този на Светите апостоли Петър и Павел на Антиохийската патриаршия.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...