Румъния огласява досиета на свещеници преди избора на нов патриарх


Източник: Dnevnik.bg

Властите в Румъния съобщиха, че ще публикуват имената на високопоставените православни свещеници, които са сътрудничили с комунистическите служби за сигурност, съобщи "Асошиейтед прес". Това ще стане преди провеждането на избор за нов патриарх на мястото на починалия на 30 юли Теоктист.

Патриарх Теоктист и предшественикът му Патриарх Юстиниян Марина бяха критикувани, че не са осъдили престъпленията на комунизма и са предпочели да си сътрудничат с властите.

"Един от тях ще стане патриарх и ще е срамота след това да установим, че е бил генерал в Секуритате", обяснява Мирча Динеску, бивш дисидент и член на управата на Съвета за изучаване архивите на Секуритате.

Изборът трябва да се състои наесен след като мине 40-дневния траур по повод кончината на 92-годишния патриарх Теоктист.

Съветът ще провери архивите и ще публикува имената на всеки свещеник, който е сътрудничил, допълва Динеску.

Православната църква, която в миналото се противеше на публикуването на досиетата на духовници, сега приветства проверката.

Смята се, че изборът през септември ще е между консервативен и прореформаторски настроен кандидат. Светият Синод подбира кандидатите, след което за тях гласува църковен събор, включващ духовници, миряни и няколко държавници.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...