Румъния ще вади и досиета на свещеници, свързани със Секуритате



Източник: Медиапул

Румънската православна църква възнамерява да бъде създадена комисия от историци, която да анализира досиетата на свещеници, сътрудничили на Секуритате (бившата политическа полиция по времето на Николае Чаушеску). Това заяви в четвъртък говорителят на православната патриаршия Константин Стойка, цитиран от АФП, предаде БТА.

Комисията, съставена от историци, несвързани с духовенството, ще работи в сътрудничество с Националния съвет за проучване на архивите на Секуритате и уличените в доноси духовници ще отговарят за делата си пред църковните инстанции, каза Стойка, който уточни, че виновните свещеници би трябвало също да се подчинят на държавното законодателство.

Министърът на културата Адриан Йоргулеску предложи в края на август идеята да бъдат разкрити свещениците-информатори на бившата политическа полиция, което предизвика бурни реакции, както от духовенството, така и от светските среди, с аргумента, че става дума за светотатство срещу православната църква.

Според патриарх Теоктист православният синод се е обявил още от 2001 г. в подкрепа на отваряне на архивите на Секуритате. Много анализатори и историци припомнят обаче, че православната църква е направила до момента всичко, за да предпази духовниците от всякакви неудобни разкрития, идващи от тези архиви.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...